Tovšakova v zadevi Hypo priznala krivdo

Nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak je s tožilstvom v zadevi Hypo sklenila dogovor in priznala krivdo za očitani kaznivi dejanji pomoči pri zlorabi položaja in pranje denarja. S tožilstvom je v zameno za priznanje sklenila dogovor o letu in pol pogojne zaporne kazni s poskusno dobo petih let, je danes pojasnil tožilec Stanislav Pintar.

Hilda Tovšak je od maja 2013 v zaporu na Igu. Skupaj ji je bila 
doslej v več zadevah dosojena enotna kazen osem let 
zapora. Foto: STA
Hilda Tovšak je od maja 2013 v zaporu na Igu. Skupaj ji je bila doslej v več zadevah dosojena enotna kazen osem let zapora. Foto: STA

LJUBLJANA > Sodnik Srečko Škerbec je sledil dogovoru in Hildi Tovšak izrekel omenjeno pogojno zaporno kazen. Poleg Tovšakove, ki bo, kot je na ljubljanskem okrožnem sodišču dodal Pintar, v nadaljevanju sojenja sodelovala kot priča, so v tej zadevi obtoženi tudi nekdanji vodilni v slovenski podružnici avstrijske banke.

Tovšakova je na sodišču danes dejala, da so se pogajanja o priznanju krivde začela na njeno pobudo, sama pa se pri poslu ni okoristila.

Dobiček iz nepremičninskih poslov naj bi preusmerjali na zasebne račune

Po tožilčevih besedah je obtožena v preteklih primerih že priznala krivdo in zoper dogovore ni vlagala pravnih sredstev, prav tako je že dve leti in pol v zaporu na Igu, kjer se po podatkih zapora vzorno vede. Za priznanje krivde se je po njegovih besedah odločila, ker meni, da so drugi soobtoženi grdo okradli banko in oškodovali tako banko kot Vegrad. Prepričan je, da podobnih kaznivih dejanj ne bo več ponavljala.

Obtoženi naj bi s kaznivimi dejanji pridobili več milijonov evrov premoženjske koristi pri prodaji projektne družbe Gino.

Za nekdanje vodilne v Hypu - Božidarja Špana, Antona Romiha, Andreja Potočnika in Andreja Oblaka - so predobravnavni naroki sklicani še za sredo in petek. Če ne bodo priznali krivde, se bodo morali na sodišču zagovarjati zaradi obtožb o zlorabi položaja in pranja denarja, saj naj bi dobiček iz nepremičninskih poslov preusmerjali na zasebne račune.

Vegrad za delež v Gini plačal štirikrat več od cene, po kateri ga je prej kupil njegov prodajalec

V danes obravnavani zadevi gre za plačilo Vegrada za projektno družbo Gino, ki je bila ustanovljena za gradnjo študentskih domov ob Vojkovi v Ljubljani. Vpleteni naj bi si 14 milijonov evrov od skupno 22 milijonov evrov kupnine razdelili s prenakazili z družbe Enjuan Management, registrirane v Panami, na podjetja v Liechtensteinu, Luksemburgu in na Deviških otokih, s katerimi naj bi bili lastniško povezani.

Mediji so ob kriminalistih preiskavah leta 2012 poročali, da je Vegrad s panamskim podjetjem Enjuan Management Corporation konec avgusta 2007 izpeljal 22 milijonov evrov vreden nepremičninski posel, s tem denarjem pa kupil 80-odstotni delež v podjetju Gina, ki je imelo v lasti zemljišča ob Vojkovi cesti v Ljubljani. Ta so bila predvidena za kompleks študentskih domov, ki pa ga Vegrad zaradi finančnih težav pri projektu Celovški dvori nikoli ni začel graditi.

Panamsko podjetje je delež v Gini pridobilo le mesec dni prej, zanj pa je prejšnjemu lastniku, podjetju Hypo Alpe Adria Immobilen Beteiligungs, ki je bilo v lasti skupine Hypo Group Alpe Adria, odštel le 5,5 milijona evrov. Vegrad je tako za delež v Gini plačal štirikrat več od cene, po kateri ga je prej kupil njegov prodajalec, panamsko podjetje Enjuan Managament Corporation pa je v mesecu dni z dvema posloma ustvarilo 16,5 milijona evrov dobička.

Tovšakovi skupaj enotna kazen osem let zapora

Medtem ko bo to prvo sojenje nekdanjim vodilnim v slovenski podružnici Hypa, pa to ne velja za Tovšakovo, ki je od maja 2013 v zaporu na Igu. Skupaj ji je bila doslej v več zadevah dosojena enotna kazen osem let zapora.

STA


Najbolj brano