Tovornjakarjem izrekli za skoraj štiri milijone evrov kazni

V dobrem letu, odkar izvaja nadzor nad časom vožnje, odmori, počitkom voznikov in zapisovalno opremo, je finančna uprava pregledala 3578 vozil. Mobilne enote so se osredotočile na potencialno nevarne voznike. Rezultati niso spodbudni. Prevozniki so namreč spoštovali predpise le v 40 odstotkih primerov, delavci finančne uprave pa so izrekli za skoraj štiri milijone evrov kazni.

Delavci finančne uprave so v dobrem letu odkrili 170 zlorab 
tahografov.  Foto: Furs
Delavci finančne uprave so v dobrem letu odkrili 170 zlorab tahografov.  Foto: Furs

LJUBLJANA > V zadnjem letu se je na slovenskih cestah zgodilo nekaj hujših nesreč z udeležbo tovornjakov, najbolj tragična pa je julija letos na avtocesti pri Logatcu terjala kar štiri življenja, voznika tovornjaka, ki je po nesreči pobegnil, pa so dva tedna kasneje našli mrtvega v gozdu. Prejšnji teden sta se na primorski avtocesti v istem dnevu tovornjaka prevrnila na bok, prvi pri Vrhniki, drugi pri Razdrtem. Oba sta prebila sredinsko ograjo in trčila v vozili na drugem pasu. Na srečo sta se obe nesreči končali brez usodnih posledic.

Poleg policistov tovorni in avtobusni promet na avtocestah od 11. julija lani nadzira še finančna uprava, in sicer delovni čas, obvezen počitek voznikov in zapisovalno opremo. Številke po dobrem letu ne kažejo spodbudne slike. Delavci finančne uprave so pregledali 3578 vozil in preverili 100.614 delovnih dni voznikov. Odkrili so 3932 kršitev, največ pri prevoznikih iz drugih držav EU (57 odstotkov), sledijo prevozniki iz tretjih držav (31 odstotkov) in domači prevozniki (12 odstotkov). Odkrili so tudi 170 nepravilnosti pri tahografih. V večini primerov gre za kršitve podjetij, ki sama vgrajujejo naprave za zlorabe tahografov.

Največ voznikov je prekoračilo neprekinjen čas in dnevni čas vožnje, v precej primerih vozniki niso mogli predložiti zapisa aktivnosti za tekoči dan oziroma za 28 dni. Skoraj polovica kršitev je bilo zelo resnih. Kršiteljem so v 43 primerih začasno odvzeli vozniško in v 106 primerih prometno dovoljenje, v 135 primerih so odredili izredni pregled zapisovalne opreme v pooblaščeni delavnici, v 30 primerih pa so odvzeli voznikovo kartico. Izrekli so 2604 kazni v skupnem znesku nekaj več kot 3,9 milijona evrov.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano