Tovori kokaina tudi po morski poti

Rekordni zaseg 175 kilogramov kokaina pri Povirju je potrdil, da je Slovenija zaradi svoje lege močno zasidrana na zemljevidu tihotapcev drog. Hkrati pa se slovenski državljani pogosto vključujejo v mednarodne kriminalne združbe, ki kujejo dobičke s temi posli.

V vrečah z lepilom je bilo 72 kilogramov kokaina Foto: Gpu
V vrečah z lepilom je bilo 72 kilogramov kokaina Foto: Gpu

PRIMORSKA >Policisti so pri zasegih večjih količin prepovedanih drog največkrat uspešni na mejnih prehodih, v preteklih letih pa so zajetne količine odkrili tudi v koprskem pristanišču. Izbrskali smo nekaj primerov. Večji zaseg kokaina v koprskem pristanišču je zabeležen februarja 1999. Takrat je v Luko Koper s tovorom banan priplula nizozemska ladja Normandic. Ko so začeli prelagati kartonaste zaboje z bananami, so kmalu ugotovili, da so nekateri zaboji neobičajno lahki, namesto 20 kilogramov so tehtali le 12. V njih so se skrivali zavitki, namazani s strojno mastjo. V kartonih je bilo 21 kilogramov izredno čistega kokaina.

Avgusta 2007 so v koprskem pristanišču znova odkrili večji tovor kokaina, ki je bil skrit med kozmetični izdelki. 37 kilogramov kokaina, ki bi bil na črnem trgu vreden 2,8 milijona evrov, je bilo skritih v treh kartonih z zobnimi kremami. Cariniki so postali na tovor pozorni, ker je pošiljatelj izbral neobičajno dolgo pot - iz južne Amerike prek Kopra v zahodno Evropo. Pot prek španskega pristanišča bi bila hitrejša in cenejša.

Poleti leta 2008 so v pristanišču kar dvakrat zasegli velike količine kokaina - v obeh primerih je bila droga primešana drugim snovem. V pristanišče je junija 2008 z ladjo iz Kolumbije prispel zabojnik, v katerem je bilo več kompresorjev in stroj za pakiranje. V rezervoarju stroja so odkrili rjavo snov, v njej pa kokain. Gosta masa je bila težka približno 380 kilogramov, policija pa je ocenila, da je v njej od 80 do 100 kilogramov kokaina, ki bi bil vreden do pet milijonov evrov. Zabojnik je nato prazen romal v Zagreb, kjer so prijeli naročnika in njegovega pomočnika.

Nekaj tednov zatem je v Koper iz Kolumbije v zabojniku priplul še tovor vreč lepila za keramiko. Analize so pokazale, da je bilo lepilu primešanih 72 kilogramov kokaina. Za poslom so v tem primeru stali slovenski državljani.

Med največjimi zasegi v koprskem pristanišču pa je še vedno 375 kilogramov heroina, ki je poleti 2000 iz Turčije prispel v dveh pošiljkah. SP


Najbolj brano