Tošićev oče financiral sinove nakupe?

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je sklenil dokazni postopek v tožbi, s katero želi država obtoženemu v zadevi Balkanski bojevnik Draganu Tošiću odvzeti domnevno nezakonito pridobljeno premoženje. Ob koncu je sodišče spet poskusilo s poravnavo, a tudi tokrat neuspešno.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je sklenil dokazni 
postopek v tožbi, s katero želi država obtoženemu v zadevi 
Balkanski bojevnik Draganu Tošiću odvzeti domnevno nezakonito pridobljeno premoženje. Foto: STA
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je sklenil dokazni postopek v tožbi, s katero želi država obtoženemu v zadevi Balkanski bojevnik Draganu Tošiću odvzeti domnevno nezakonito pridobljeno premoženje. Foto: STA

LJUBLJANA > Kot zadnja priča je danes nastopil oče Dragana Tošića, saj je sodišče želelo slišati njegovo pojasnilo, kako je svojemu sinu uspel financirati nakup zemljišča v Bizoviku in gradnjo hiše na njem. Špiro Tošić je zatrdil, da je bil denar izključno njegov, saj je v dolgih letih službovanja kot monter tekočih trakov veliko zaslužil.

Tožilstvo je prepričano, da je Tošić približno štiri milijone evrov gotovine in za tri milijone evrov nepremičnin pridobil na nezakonit način. Poleg Tošića morajo izvor svojega premoženja pojasnjevati še njegova žena Meri, tudi v imenu gostinskega podjetja Fundator ter Tošićev znanec Mišo Vlaisavljević. Do nedavnega je tožilstvo tožilo še podjetje Bela hiša (v lasti Tošićevega svaka), ki je od Tošića leta 2009 kupilo lokal Casablanca v Ljubljani.

Potoval je po številnih krajih, “med Jesenicami in Bitolo ni mesta, kjer nisem bil,” je oče toženega pojasnjeval svojo karierno pot. Potoval je tudi po državah tedanjega vzhodnega bloka, delal cele dneve, tudi ob praznikih in koncih tedna, naredil je številne nadure. Na poti je bil tudi 10 ali celo 12 mesecev na leto. Na mesec je povprečno zaslužil med 7000 in 10.000 nekdanjimi nemškimi markami, denar pa je hranil tako doma, kjer je imel sef, kot na banki.

Nekaj denarja je navrglo tudi “švercanje” iz Trsta

Zaradi službenih poti je dobival še dnevnice ali plačo z višjim faktorjem. V Rusiji je denimo dobival 3,2-kratnik slovenskega plačnega faktorja, je dejal danes na sodišču. Nekaj dodatnega denarja je navrgla še prodaja majic, kavbojk in teniških copat, pretihotapljenih iz Trsta, zanje je bilo v vzhodnih državah vedno veliko zanimanja, je našteval.

Zaradi dobrega zaslužka je tako le nekaj let po prihodu v Ljubljano kupil 42 kvadrantih metrov veliko stanovanje. V 80. letih je kupil še stanovanje na Fužinah, kasneje prvo stanovanje prodal in denar hranil doma. Prav tako v 80. letih je po le dveh mesecih dela v Tbilisiju zaslužil dovolj, da je v Zadru kupil zemljišče, za katerega je odštel med 10.000 in 15.000 nekdanjih nemških mark, je povedal.

Tudi Tošićev oče je doma hranil denar

Na zemljišču je zgradil hišo, nepremičnino pa okoli leta 2000 prodal. V približno istem času je za 105.000 današnjih evrov kupil zemljišče v Bizoviku in sinu postavil hišo, vse z izključno lastnim denarjem, je pojasnjevala priča. Ker mu je ostalo še nekaj prihrankov, je hčerki pustil stanovanje v Fužinah, z ženo pa sta se vselila v novo stanovanje, ki sta ga kupila za približno 220.000 evrov.

Večino denarja za nakup je prispeval sam, ker pa je denar hranil doma, ga je ob nakupu položil na račun in tako pojasnil, kar je zanimalo tožilstvo - od kod leta 2008 polog v višini 185.000 evrov na njegov račun.

STA


Najbolj brano