Tolminski gorski reševalci lani največkrat pomagali padalcem

Tolminski gorski reševalci so lansko leto hiteli na 71 reševalnih in iskalnih akcij, kar je osem manj kot leto poprej. Načelnik tolminske postaje GRS Žarko Trušnovec ob tem poudarja, da je lani izstopalo predvsem število mrtvih, ki so jih iskali ali reševali. Takšnih primerov je bilo enajst, v prejšnjih letih je bila najvišja številka osem.

Konec julija so tolminski gorski reševalci pomagali Nizozemcu, ki je padel v tolmun pri slapu Kozjak in si zlomil 
nogo.  Foto: Grs Tolmin
Konec julija so tolminski gorski reševalci pomagali Nizozemcu, ki je padel v tolmun pri slapu Kozjak in si zlomil nogo.  Foto: Grs Tolmin

TOLMIN > Tolminski gorski reševalci so lani hiteli na 58 reševalnih in na 13 iskalnih akcij. Skupno so reševali 96 ljudi, od tega se jih je hudo poškodovalo 23, laže pa 11. Žal niso mogli več pomagati enajstim ljudem. V 19 akcijah jim je pomagala posadka helikopterja, na 40 pa je sodeloval tudi zdravnik.

V soboto zvečer so morali gorski reševalci iz ajdovske skupine GRS Tolmin odhiteti na Čaven. Malo pred 23. uro si je pohodnica pri sestopu z gore poškodovala nogo. Gorski reševalci so ji nogo imobilizirali in jo prenesli do ceste, kjer so jo že čakali reševalci ajdovske nujne medicinske pomoči in jo odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

66 članov GRS Tolmin je lani skupno opravilo 2262 ur reševalnega dela. “Sedemkrat smo imeli po dve intervenciji v istem dnevu,” ob tem poudarja Žarko Trušnovec, načelnik GRS Tolmin. S terenskimi vozili gorske reševalne službe so prevozili 3718 kilometrov. Največ akcij - 27 - so imeli na območju Kobarida, 25 pa na Tolminskem. Na Ajdovskem so posredovali devetkrat, na idrijsko-cerkljanskem območju sedemkrat, na območju skupine Podbrdo pa trikrat. Trušnovec ob tem pojasnjuje, da so največkrat posredovali ob padalskih nesrečah - teh je bilo 27. Med tistimi, ki so jim hiteli na pomoč, je bilo 43 tujcev iz 14 držav, največ je bilo Nemcev in Italijanov. Tudi v lanskem letu je bilo največ nesreč poleti, avgusta 21, julija 13. Tolminski gorski reševalci so se urili na 1209 različnih vajah in usposabljanjih in temu namenili 3270 ur. Veliko so se ukvarjali tudi s preventivnim delom, organizirali so predavanja za planince, učence in alpiniste. Poleg tega pa so dežurali na številnih pohodih, tekmovanjih in prireditvah v gorah. SP


Najbolj brano