Tokrat najslabše pod Brkini

Približno 300 Darsovih delavcev s 175 plugi se je včeraj zjutraj spopadlo z drugim snegom letošnje zime. Največ ga je padlo na Gorenjskem, kar 40 centimetrov, nekoliko manj na Primorskem. Kljub temu pa so tovornjakarji na primorski avtocesti in drugih cestah spet poskrbeli za zastoje.

Na Kozini so policisti sinoči izločali tovornjake. Foto: Danijel Cek
Na Kozini so policisti sinoči izločali tovornjake. Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA >Vodja tehnične službe Darsa Andrej Sever je povedal, da so že v četrtek zvečer začeli preventivno posipati avtoceste, s prvimi plugi pa so zapeljali nanje na Gorenjskem. “Težava je bila v tem, da je začel intenzivno padati ravno v najhujši prometni konici,” je povedal Sever in pojasnil, da so njihove ekipe zaradi tega počasneje plužile. Do enih popoldne so Darsovci na naše avtoceste raztrosili že tisoč ton soli.

Na primorski avtocesti je zdrsnilo nekaj tovornjakov, zaradi česar se je promet dopoldne za kratek čas ustavil. Dars je skupaj s policijo zato začel izločati tovornjake iz Italije in z Madžarske ter o ukrepih obvestil tudi sosednje države. Težave s snegom so imeli včeraj tudi na cestah severne Italije proti meji z Avstrijo. Na primorsko avtocesto je Dars preventivno postavil tudi nekaj vlečnih služb, s katerimi so odmikali problematične tovornjake in druga vozila, od Golega vrha južneje pa je padal leden dež, zato so nekaj časa prepovedali promet za tovornjake.

Vodja službe za upravljanje s prometom in prometno varnostjo Ulrich Zorin je poudaril, da zastoje povzročajo vozniki z vozili brez zimske opreme, celo brez zimskih gum. “Pravilna varnostna razdalja, primerna hitrost in zimska oprema ter predvsem veliko strpnosti,” je Zorin naštel napotke za varno vožnjo ob sneženju.

Včeraj popoldne so se razmere nekoliko umirile, razen na avtocesti od Razdrtega do Unca, kjer je še močno snežilo. Na drugih cestah pa je bilo najslabše na glavni cesti od Kozine do Staroda, kjer je promet pri Podgradu po 15. uri popolnoma obtičal. Delno zaradi nesreče, večinoma pa zaradi hrvaških tovornjakarjev, ki se zaradi snega niso uspeli prebiti domov čez mejni prehod Starod.DC


Najbolj brano