Tina Maze za mirne in varne praznike

Med lanskimi božično-novoletnimi prazniki so policisti zabeležili najmanj poškodb, najmanj primerov poškodovanj premoženja in prekrškov doslej. Število poškodb se je v primerjavi z letom poprej prepolovilo, je včeraj poudaril Daniel Jug z uprave uniformirane policije. Da bi bili tudi letos čim bolj mirni prazniki, pa je vsem zaželela smučarka Tina Maze, ki se je letos pridružila projektu Bodi zvezda, ne meči petard.

“Sem zvezda ... ne mečem petard. Bodi zvezda tudi ti,” je 
včeraj pozvala smučarska zvezda Tina Maze, ob njej Daniel 
Jug z uprave uniformirane policije.
“Sem zvezda ... ne mečem petard. Bodi zvezda tudi ti,” je včeraj pozvala smučarska zvezda Tina Maze, ob njej Daniel Jug z uprave uniformirane policije.  

LJUBLJANA > Policisti so med lanskimi božično-novoletnimi prazniki zabeležili osem poškodb zaradi petard in pirotehničnih izdelkov, dva odrasla in mladoletnik so se huje poškodovali oči in roke. Predlani so obravnavali 18 poškodb, v letih 2009 in 2010 pa 27 in 26. Manj je bilo tudi kršitev. “Če smo še leta 2011 zabeležili 219 kršitev, smo lani, med 20. novembrom 2014 in 10. januarjem 2015, ugotovili 96 kršitev določb zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih ali 25 odstotkov manj kot v letu pred tem,” je včeraj poudaril Daniel Jug z uprave uniformirane policije.

Na to, da se lahko praznično veselje zaradi nespametnega ravnanja v hipu spremeni v tragedijo, je včeraj opozorila tudi Tina Maze. “Če bo to opozorilo od nespametne uporabe pirotehničnih sredstev odvrnilo vsaj enega, je moj namen uresničen,” je povedala in vsem zaželela mirne božično-novoletne praznike, ki naj minejo brez pirotehnike in v duhu slogana Bodi zvezda, ne meči petard.

Zasegli 60 odstotkov več pirotehnike

Med lanskimi prazniki so policisti preiskovali tudi manj poškodb premoženja - 38, leto poprej pa 47. Jug je ob tem povedal, da so pri poškodbah ugotovili, da je šlo za očiten namen poškodovanja tuje stvari. Policisti pa so zasegli skoraj 60 odstotkov več pirotehnični izdelkov kot v prejšnji sezoni - in sicer več kot 26.000 kosov. Na policiji ob tem poudarjajo, da statistika ne pove veliko o posledicah nepremišljene uporabe pirotehničnih sredstev, ki lahko za zmeraj zaznamuje življenja.

Pirotehnične izdelke 1. in 2. kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari do 14 oziroma 16 let, če so pod nadzorom staršev in skrbnikov. Fontane in baterije lahko uporabljajo le starejši od 18 let. Izdelkov 1. kategorije, kamor sodijo tudi tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice, ni dovoljeno prodajati mlajšim od 14 let, izdelkov 2. kategorije (rakete, fontane, rimske svečke) pa ne mlajšim od 16 let. Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov 2. in 3. kategorije, katerih glavni učinek je pok (predvsem petarde različnih oblik in moči), je prepovedana. Prodaja ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok, pa je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do 1. januarja, in ne več do 2. januarja, kot je bilo to doslej.

Pri starejših se kot vzrok poškodb največkrat pojavlja neupoštevanje navodil proizvajalcev, pri mladoletnikih pa predvsem objestnost. V Izoli so letos že obravnavali prvi primer nesreče in poškodb zaradi napačne uporabe petard. Najstniki so menda iz petard stresli smodnik in ga nato zažgali, pri čemer se je 13-letni opekel po obrazu in roki.

Do 1200 evrov kazni

Lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka učinka poka je prepovedana, prav tako je prepovedana uporaba izdelkov v drugih predmetih in preprodaja. Prav tako je prepovedana posest takšnih pirotehničnih izdelkov.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z določbami zakona pomeni prekršek, za katerega je zagroženo od 400 do 1200 evrov kazni. Policisti ob tem ugotavljajo, da se pirotehnika na črnem trgu še vedno na veliko preprodaja, še vedno pa beležijo primere, ko ljudje sami izdelujejo in predelujejo pirotehnične izdelke, pri čemer si pogosto pomagajo z recepti, ki jih najdejo na spletu. Prav tako pirotehniko dajejo v druge predmete in potem aktivirajo. SP


Najbolj brano