Terorist ali naivni pošiljatelj?

“Iskreno mi je žal za to, kar se je zgodilo. Ne bom več ponovil napake, želel bi le nadaljevati študij veterine,” je v petek na sodišču v Kopru dejal Ivan Cernic, ki ga je specializirano tožilstvo obtožilo terorizma. Sodišču je predlagalo, da Cernicu, ki se je zagovarjal tudi zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter ponarejanja listin, prisodi sedem let zapora. Zagovornik Gorazd Gabrič pa je prepričan, da bi sodišče moralo Cernica oprostiti očitkov terorizma.

Ivan Cernic Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Ivan Cernic Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Ivan Cernic, 25-letni študent veterine, zamejski Slovenec, doma iz Gorice, je v priporu že od lanskega decembra. Novogoriški kriminalisti so ga takrat prijeli na pošti v Grgarju, od koder je novembra lani poslal pošiljko Andreju Babišu, češkemu ministru za finance. V pošiljki je bil živosrebrov klorid, izredno nevarna in strupena kemikalija. V začetku decembra je pošiljke z živosrebrovim kloridom poslal še trem češkim državljanom, v katerih je bil prav tako živosrebrov klorid.

Predstavniki čeških oblasti so v tem obdobju dobili več grozilnih elektronskih pošiljk, ki naj bi jih pošiljal Maščevalec. V njih je od predstavnikov češke vlade terjal plačilo pet tisoč bitcoinov (1,6 milijona evrov), nato pa je zahtevo povišal na 6000 bitcoinov. Če češka vlada denarja ne bi nakazala na virtualni račun, je pisec grozil, da bodo strupene snovi uporabili v nakupovalnih središčih in drugih prostorih, kjer se zadržuje veliko ljudi.

Cernic je v svojem zagovoru priznal, da je na ebayu kupoval živosrebrov klorid in ga pošiljal na naslove, ki so mu jih posredovali anonimni naročniki. V pošiljkah je bilo vedno deset gramov te snovi. “Snov je bila zapakirana tako, da ni bila nevarna za ljudi,” je dodal. Vztrajal je, da ni imel slabih namenov, s preprodajo teh snovi pa je hotel le nekaj zaslužiti, da bi končal študij veterine. Zanikal je, da bi imel kaj z grožnjami.

Na spletu je kupil tudi pivnike LSD in MDMA, ki naj bi jih nato preprodal, pa tudi ponarejeno italijansko vozniško dovoljenje, da bi prikril svojo identiteto in se izognil izsiljevanju, je povedal v svojem zagovoru. Na pošti v Grgarju so kriminalisti zasegli 25 gramov MDMA in 50 pivnikov LSD, s katerimi bi Cernic na črnem trgu zaslužil približno 3000 evrov.

“Ni bil le nevedni pošiljatelj”

Državni tožilec Matej Oštir iz specializiranega državnega tožilstva je včeraj vztrajal pri obtožbi. Ocenil je, da so Cernicu uspeli dokazati vsa tri kazniva dejanja. Prepričan je, da je Cernic deloval v skupini, ki je od češke vlade terjala plačilo. Po njegovem mnenju se je zavedal, kako strupeno snov je pošiljal. “Ne gre verjeti, da ni vedel, komu jo pošilja,” je še dejal tožilec Oštir. Da gre za zelo nevarno in strupeno snov, je bilo zapisano tudi v oglasu za prodajo na ebayu, kjer je Cernic te in še veliko drugih stvari prodajal z vzdevkom Fox 15. “Bil je ključni član skupine, ki je grozila češki vladi,” je poudaril tožilec in dodal, da so se po Cernicevi aretaciji grožnje in pošiljke ustavile. Tožilstvo prav tako ni verjelo Cernicu, ki je trdil, da je bil le orodje v rokah drugih ljudi in nevedni pošiljatelj.

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami je predlagal leto in sedem mesecev zapora, za ponarejanje listin devet mesecev zapora, za terorizem pa štiri leta in deset mesecev zapora, skupno sedem let enotne zaporne kazni. Predlagal je tudi podaljšanje pripora.

Nasprotno pa je odvetnik Gorazd Gabrič poudaril, da ne samo, da tožilstvo ni uspelo dokazati kaznivega dejanja terorizma, ampak: “Obrambi je uspelo dokazati nedolžnost svojega klienta.” Prepričan je, da tožilstvo ni ponudilo nobenega konkretnega dokaza o tem, da bi bil obtoženi povezan s terorizmom in s češko vlado. Pošiljko je Cernic poslal na naslov, ki mu ga je dal anonimni naročnik na črnem spletnem trgu, ta naslov pa je bil osebni naslov inženirja Babiša.

Predal je vsa gesla

Cernic je takoj po aretaciji dal policistom vsa gesla svojega spletnega poslovanja. Policija bi z dvema klikoma lahko rešila primer, namesto tega pa je stekel ta kazenski postopek, brez indicev, da bi bil obtoženi terorist, je poudaril Gabrič. Spletna stran evolution, kjer so potekali ti posli, se je spomladi sesula.

Tožilstvu je odvetnik očital, da je neutemeljeno obtožbo poskušalo utemeljevati s tem, da naj bi neke neidentificirane osebe neznano kdaj na neznan način v neznanem času sodelovale z obtoženim, za kar pa po njegovem v spisu ni niti enega indica. “Takšna obtožba je po mnenju obrambe še bistveno bolj nedefinirana od zadeve Patria, ki je padla na ustavnem sodišču,” je še poudaril odvetnik Gabrič.

“Cernic ni terorist”

Cernic je res priznal, da je kupil živosrebrov klorid. “Kar pa ne pomeni, da je terorist, saj gre za snov, ki jo je mogoče dobiti v prosti prodaji na ebayu in alibabi,” je pojasnil odvetnik. Cernic po njegovem ni nikoli prej vedel za Andreja Babiša, ni vedel, da je poslovnež, še manj, da je finančni minister. Če bi bil res terorist, te snovi ne bi pošiljal na pošti pod varnostnimi kamerami, je našteval odvetnik. Zatrdil je še, da Cernic nima ničesar skupnega s pismi, ki jih je pošiljal naročnik posla, saj ne zna niti besede češko.

Sodnici Meri Mikac je predlagal, da Cernica oprosti kaznivega dejanja terorizma, glede neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in ponarejanja listin pa je dejal, da gre za manjši kaznivi dejanji in da bi bila primerna pogojna obsodba, saj doslej še ni bil kaznovan. Predlagal je še, da sodišče Cernicu odpravi pripor.

V petek je Cernic povedal, da mu je iskreno žal za vse, kar se je zgodilo. “Ne bom več ponovil napake, želel bi le nadaljevati in zaključiti študij veterine,” je dejal. Sodnica bo sodbo izrekla v sredo dopoldne.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano