Temeljno vprašanje je, kdo je z Iskro zaslužil

Malo vsebine in veliko usklajevanja urnikov. Tako se je začelo ponovno sojenje v zadevi Iskra Avtoelektrika, po tem, ko je koprsko višje sodišče prvo sodbo razveljavilo. O krivdi štirih obtoženih bo tokrat odločal senat pod vodstvom novogoriškega sodnika Gorana Klavore. Spis na sodniški mizi zavzema kar veliko površino in že usklajevanje obveznosti šestih odvetnikov in tožilca se je izkazalo za naporno nalogo.

Obdolženci in njihovi zagovorniki so se pred narokom usklajevali in na sodišče prišli skupaj  Foto: Leo Caharija
Obdolženci in njihovi zagovorniki so se pred narokom usklajevali in na sodišče prišli skupaj  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Menedžerski prevzem Iskre Avtoelektrike je velika gospodarska zgodba. Najprej zato, ker je podjetje, danes imenovano Letrika, eno največjih in najpomembnejših na Primorskem. Drugič zato, ker se prav v teh dneh končuje lastniška konsolidacija družbe po vstopu tujega partnerja. In tretjič zato, ker stranske veje kazenske zadeve, v kateri so obtoženi nekdanji menedžerji Iskre Tadej Vidic, Ivan Lisjak in Darjo Stepančič ter direktor družbe SFM Marijan Groff, po ovinkih vodijo k osrednjim imenom zgrešenega modela privatizacije, kot so Boško Šrot, Andrijana Starina Kosem, Stane Valant in še kdo.

Na koprskem sodišču so bili vsi štirje obsojeni zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Vidicu in Lisjaku je sodišče prisodilo po štiri leta zapora in nekaj več kot 33.000 evrov denarne kazni, Stepančiču tri leta zapora in skoraj 26.500 evrov denarne kazni, Groffu pa pet let in pol zapora ter nekaj več kot 43.000 evrov denarne kazni.

Višje sodišče je pritrdilo pritožbam obdolženih in presodilo, da sodišče nekaterih dejstev in okoliščin, mnogi so se pojavili proti koncu sojenja, ni dobro preverilo in raziskalo, zato je zadevo vrnilo na prvo stopnjo. Zgodba je torej spet na začetku. A ne povsem.

“Drugo sojenje bo zagotovo krajše,” se strinjajo zagovorniki, ki so na včerajšnjem predobravnalnem naroku vendarle enotno zahtevali, naj se med dokaze vključijo nekatere listine in pričanja, ki jih je prejšnji senat zavrnil oziroma izločil. Vsi, tudi tožilstvo, bi radi na prostoru za priče vnovič videli izvedenko ekonomske stroke Jeleno Marinko, ki pa bo morala najbrž na zahtevo obrambe še prej dopolniti svoje mnenje in jasno odgovoriti na temeljno vprašanje: se je družba SFM z delniškimi transakcijami okoristila?

Če se ni, poudarjajo zagovorniki, je možen samo en izid: oprostilna sodba.

Ali bo obtožnica enaka kot na prvem sojenju, še ni jasno. Ve pa se, da jo bo prebral drugi glas. Tožilstvo po novem zastopa Borut Valenčič. Prva obravnava v zadevi bo konec tega meseca. VH


Najbolj brano