Tatovi po bogat plen v ambulante

Zaposlene v sežanski veterinarski ambulanti je v torek zjutraj za vhodnimi vrati čakalo neprijetno presenečenje. Tajnica je takoj ugotovila, da so imeli ponoči dolgoprste obiskovalce, ki so nato v noč izginili z dragimi aparaturami in zdravili. Na podoben prizor so včeraj zjutraj naleteli zaposleni v divaški zdravstveni postaji, kjer so tatovi kradli v več ambulantah. Tudi v tem primeru so nepridipravi v neznano izginili z medicinskimi pripomočki in zdravili. Škode je v obeh primerih za več deset tisoč evrov.

V zavetju noči so neznanci vlomili v sežansko veterinarsko 
ambulanto. Foto: Marica Uršič Zupan
V zavetju noči so neznanci vlomili v sežansko veterinarsko ambulanto. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA, DIVAČA > Rajko Fabbro, vodja veterinarske ambulante v Sežani, je povedal, da si še niso opomogli od šoka. V torek zjutraj je tajnica, kot običajno, odklenila vhodna vrata, nato pa je takoj opazila, da je vse odprto in da so odprti tudi predali. Ničesar se ni dotikala, saj imajo s tem, kako ravnati v takšnih primerih, že kar nekaj izkušenj. A kaj takšnega, ko se jim je zgodilo v začetku tedna, se jim še ni pripetilo, je pojasnil vodja ambulante. Doslej so imeli le manjše tatvine, ko so najbrž lokalni vlomilci prišli po kakšno ampulo zdravil ali pa po drobiž. Spomni se, da so jim ukradli, denimo, ketamin.

Vedeli so, po kaj so prišli

Tudi v torek zjutraj so poklicali policiste, ki so preiskali prostore in iskali sledi za vlomilci. Ko so končali delo, so v veterinarski ambulanti začeli popisovati, kaj so jim tatovi odnesli. Izginilo je več aparatur, ki jih potrebujejo pri zdravljenju živali. “Odnesli so napravo za analizo krvi, rentgen, inhalacijske naprave. Škoda je velika,” je včeraj našteval sežanski veterinar Fabbro.

Izginila so tudi zdravila, ki jih veterinarji uporabljajo pri zdravljenju konj (pa tudi pri malih živalih). Prepričan je, da so tatovi tudi pri zdravilih točno vedeli, kaj vzeti. Vzeli so tisto, kar so poznali. Nekatere police s temi zdravili so spraznili, drugih zdravil pa se niso dotaknili. Zato je prepričan, da so dobro vedeli, po kaj so prišli.

Včeraj zgodaj zjutraj so zaposleni, ki so prvi prišli v divaško zdravstveno postajo (sodi pod okrilje sežanskega zdravstvenega doma), naleteli na podoben prizor kot dan prej v sežanski veterinarski postaji. Ponoči so neznanci vlomili v notranjost postaje, nato pa iz ambulant odnesli aparature, medicinske pripomočke in nekaj zdravil. Bili so v zobozdravstveni in splošni ambulanti, pa v prostorih zobne tehnike. Iz zobne ambulante so med drugim ukradli dele zobozdravstvenega stola in ga tako onesposobili. Iz te ambulante in iz zobne tehnike so tatovi odnesli tudi veliko materiala in pripomočkov, iz splošne ambulante pa EKG in več drugih aparatur. V divaški zdravstveni postaji so zaradi kraje žalostni. Škoda, ki so jo povzročili tatovi, je res zelo velika. Tudi pri njih se kaj takega še ni zgodilo, so nam povedali. Pred leti jih je sicer obiskoval vlomilec, ki je kradel predvsem zdravila. K njim je vlomil kar osemkrat.

Pred letom dni podobno v Novi Gorici in Izoli

Podobna vloma sta se pred približno letom dni zgodila v veterinarskih ambulantah v Novi Gorici in Izoli. Vlomilci so iz izolske ambulante odnesli vrednejše aparature, rentgen, ultrazvok, aparature za krvne analize, mikroskop.

Iz novogoriške ambulante pa so vlomilci ukradli endoskop, otoskope, čitalec mikročipov, kirurški material (škarjice, pincete, šivalnike ...). V okno so zvrtali luknjo in z notranje strani odprli atrijska vrata ambulante. Njihovo početje je skrival gradbeni oder, ki je bil ob stavbi.

Tudi v Izoli so tatovi izkoristili čas, ko so ambulanto prenavljali, zaradi česar so lastniki z oken odstranili rešetke in izključili varnostne kamere. V ambulanto so vdrli kar pri vhodnih vratih. Škoda, ki so jo povzročili tatovi, je bila v obeh primerih velika. V neznano so izginili s plenoma, vrednima več deset tisoč evrov. Takrat so domnevali, da gre za organizirane vlomilce iz tujine ter ugibali, če sta primera povezana. SP


Najbolj brano