Tat je hotel vedeti naslov policista

“Zanima me ime in priimek policista ter njegov naslov,” je po pričanju policista s policijske postaje v Luciji včeraj dejal večkrat obsojeni tat Šerif Nuiovski. Sodijo mu, ker je sredi lanskega maja italijanski gostji na terasi Grand hotela Portorož izmaknil Guccijevo torbico s tremi telefoni, več očali in štirimi tisočaki gotovine. Sodnica mu policistovega naslova seveda ni izdala.

Obtoženi tat naj bi vstopil v recepcijo hotela, se razgledal, 
izbral žrtev, počakal, da je šla Italijanka po zajtrk, in ji z njene 
mize preprosto vzel torbico.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Obtoženi tat naj bi vstopil v recepcijo hotela, se razgledal, izbral žrtev, počakal, da je šla Italijanka po zajtrk, in ji z njene mize preprosto vzel torbico.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Po tem, ko na predobravnavnem naroku pred časom ni priznal krivde, je senat koprskega okrožnega sodišča včeraj začel soditi 67-letnemu Šerifu Nuiovskemu. Večkrat obsojenemu povratniku, ki je nazadnje živel v Celju, sicer pa je po rodu s Kosova, tožilstvo očita veliko tatvino, ki naj bi jo zagrešil sredi lanskega maja. Nekaj dni kasneje so ga policisti povsem po naključju prijeli v Kopru in od takrat je za zapahi.

Kot so člani senata, tožilka in odvetnica včeraj videli celo na posnetku, je Nuiovski sredi lanskega maja ob sedmih zjutraj prikorakal v recepcijo Grand hotela Portorož. Da bi prikril svoje namene, je ob uho prislonil telefon, da bi čim bolj zakril svoj obraz, pa si je na glavo poveznil kapo s šiltom.

Na posnetku je starejši moški s kapo in s telefonom v roki v recepciji opazil gostjo, ki je z Guccijevo torbico v rokah skozi recepcijo odkorakala proti terasi, in ji sledil. Nekaj trenutkov kasneje ga je kamera znova ujela. Tokrat je imel v rokah jakno, pod njo pa je bilo videti svetlo rjavo torbico. Naglo je zapustil hotel, odkorakal na ulico in izginil. Nekaj trenutkov kasneje je italijanska gostja začela panično iskati svojo torbico.

Policist ga je prepoznal

Po njeni prijavi so policisti takoj zasegli posnetke hotelskih varnostnih kamer in jih pregledali. Na enem je policist, ki je včeraj pričal, nedvoumno prepoznal Nuiovskega, ker so ga policisti iz Lucije pred dogodkom večkrat obravnavali. Kamera ga je sicer le enkrat ujela s strani v obraz, vendar je bil posnetek tako dober, da ga je policist prepoznal.

V Guccijevi torbici je imela Italijanka tri prenosne telefone (dva samsunga in iphone), sončna očala s pozlačenim okvirjem, sončna očala znamke dolce & gabanna, pet očal za vid, ključ svojega avta in rumeno denarnico lacoste z dokumenti in 4000 evri. V torbici naj bi bilo skupno za 7500 evrov vrednosti.

Tri dni po podvigu v Portorožu je Nuiovskemu v Kopru sreča obrnila hrbet. Na tržnici ga je namreč po fotografiji iz tiralice prepoznal policist, ki ni bil v službi. Poklical je patruljo in mu sledil proti avtu. Nuiovski je opazil, da mu sledi, in hotel čim prej zbežati s parkirišča, vendar mu je policist s spretno potezo to preprečil. Ko je pripeljal do avtomata za dvig zapornice in stegnil roko skozi okno, je policist zakričal “policija” in ga prijel za roko. Listek za dvig zapornice je Nuiovskemu padel na tla in ostal je ujet v svojem BMW-ju, med zapornico in drugimi avti.

Šest strani obsodb

Nuiovski se včeraj ni zagovarjal, ampak ga je samo zanimalo, kako se imenuje lucijski policist, ki je pričal, in kje živi. Sodnica Tatjana Pavlovec mu je zabrusila, da ima njegovo ime v spisu, njegovega naslova pa mu sodišče seveda ne bo izdalo. Nato je pojasnila, da je na obravnavo vabila tudi lasnico ukradene torbice, vendar so iz Italije dobili odgovor, da je ni več na naslovu, kjer je živela. Tožilka Polona Veberič bo skušala priti z njo v stik, sodišče pa je sojenje preložilo za dva meseca.

Sodnica je včeraj le na hitro preletela izpisek iz kazenske evidence za obtoženega Nuiovskega. Izpisek namreč obsega kar šest strani. Nuiovski je bil zaradi številnih tatvin, velikih tatvin in ponarejanja obsojen že v Trstu, Münchnu, nekajkrat na Hrvaškem, še enkrat v Nemčiji, večkrat pa pri nas. Tiralico so izdali potem, ko je zbežal pred zaporno kaznijo, na katero so ga zaradi 35 tatvin obsodili v Mariboru. Takoj po prijetju so ga odpeljali na Dob.

V avtu Nuiovskega, ki so ga pregledali po prijetju v Kopru, so našli očitno ponarejene dokumente. Vozniško dovoljenje in potni list sta glasila na ime Francija Kalina.

Najraje ima zajtrk

Pri nas ga sumijo še za tatvino torbice iz restavracije igralnice Admiral na Kozini maja lani. Takrat naj bi ga receptorka celo prepoznala in stekla za njim, vendar naj bi bil Nuiovski hitrejši. Po opisu in posnetkih s cestninske postaje Kozina so kriminalisti odkrili, da je bil to on. V Admiralu na Kozini naj bi kradel že aprila in oktobra 2014. Aprila naj bi torbico ukradel z recepcije, oktobra pa iz restavracije.

Sicer pa naj bi imel na vesti še tatvine torbic v sežanskem hotelu Safir, v igralnici v Lipici in koprskem hotelu Žusterna. V Sežani naj bi operiral že poleti leta 2014. V vseh primerih naj bi deloval podobno: med zajtrkom naj bi vstopil v hotel, si med gosti na zajtrku izbral žrtev, počakal, da je ta stopila do bifeja s hrano, ter ji odnesel torbico.

DANIJEL CEK


Najbolj brano