Tamirja je vzela Soča

Ime mu je bilo Tamir in star je bil 25 let. Diplomant šole za umetnost v rodnem Pakistanu je bil na Goriškem le nekaj dni. Še vedno ni povsem jasno, kaj se je zgodilo, da ga je pri Sovodnjah ujel tok reke Soče. Prostovoljci bodo zbirali sredstva, s katerimi bi plačali vrnitev fantovih ostankov v domovino.

Truplo ponesrečenega 25-letnika so našli več ur po nesreči. 
Opazili so ga z reševalnega helikopterja.  Foto: Pierluigi Bumbaca
Truplo ponesrečenega 25-letnika so našli več ur po nesreči. Opazili so ga z reševalnega helikopterja.  Foto: Pierluigi Bumbaca

SOVODNJE, GORICA > Nesreča se je zgodila sredi belega dne, v petek dopoldne. 25-letnik je bil še z nekaterimi prosilci za azil, ki bivajo v bližnjem zasilnem taboru, na obrežju reke, kjer je pustil večino obleke. V Soči naj bi se nameraval umiti, so povedali njegovi prijatelji, predstavniki oblasti pa menijo, da se je le želel “osvežiti”. Majhna, a bistvena razlika, saj prvi scenarij, v nasprotju z drugim, smrt mladeniča neposredno povezuje s katastrofalnimi razmerami, v katerih živijo priseljenci na Goriškem, dokler birokratski stroj ne predela njihovih prošenj za azil. Vsaj tistih, in ti so v večini, ki nimajo sreče, da bi našli prostor pod streho katere od humanitarnih organizacij.

Prijatelji 25-letnika, ki je v vodi zdrsnil, nato pa ga je pogoltnil tok, so poiskali pomoč. Prihiteli so gasilci, reševalci in potapljači tržaške policije, iskal je tudi helikopter, s katerega so popoldne opazili truplo moškega nekaj metrov nižje od kraja nesreče, blizu Ločnika. Po nesreči je bila v zraku teza, da je za nesrečo krivo nenadno naraščanje gladine zaradi dviganja zapornic v solkanski elektrarni, a so preiskovalci po pogovoru s slovenskimi kolegi to možnost že izključili, poročajo italijanski mediji.

“Njegov prijatelj, ki je videl nesrečo, je bil precej pretresen, zato ga nisem preveč spraševala,” je povedala Bejza Kudić, ki s skupino prostovoljcev vsak dan streže večerjo prosilcem za azil brez strehe nad glavo. “Tamir je prišel po običajni poti. Iz Pakistana v Iran, nato v Turčijo, kjer je ostal mesec dni, v Bolgarijo, kjer je bil mesec dni v priporu, in nazadnje čez Srbijo na Madžarsko, v Avstrijo in k nam,” je pot nesrečnega mladeniča, ki naj bi doma doštudiral na visoki šoli za umetnost, opisala Kudićeva.

“Prijatelj je v stiku z družino, ki si zelo želi, da bi posmrtne ostanke pripeljali v Pakistan. V naslednjih dneh bomo ugotovili, kakšni bi bili stroški take poti, in bomo zbirali sredstva, da bi jim pomagali,” je še dodala. VH


Najbolj brano