Svinjske glave na gradbišču ljubljanske džamije

Ponoči je neznanec na gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani odvrgel svinjske glave. Primer obravnavajo policisti, ki zbirajo obvestila v smeri suma kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno tožilstvo, so pojasnili ljubljanski policisti.

Gradbišče Islamskega kulturnega centra z džamijo v Ljubljani Foto: STA
Gradbišče Islamskega kulturnega centra z džamijo v Ljubljani Foto: STA

LJUBLJANA > Policisti so bili o svinjskih glavah na gradbišču obveščeni danes okrog 9. ure, so zapisali na Policijski upravi Ljubljana.

Podoben dogodek se je zgodil maja 2012 v avstrijskem Celovcu, ko so le nekaj dni pred polaganjem temeljnega kamna na gradbišču našli šest svinjskih glav in krvav podstavek, kjer naj bi bili svinjam odsekali glave, je poročal Večer.

Kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti opredeljuje 297. člen kazenskega zakonika. Ta določa, da javno spodbujanje oz. razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki temelji verski pripadnosti, in je storjeno tako, da lahko ogrozi ali moti javni red in mir oziroma z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.

V Islamski skupnosti to dejanje razumejo kot sovražni napad na manjšinsko skupnost. Poudarili so, da se nekateri mediji in novinarji pri svojem poročanju ne menijo za občutke manjšinske skupnosti, ki se “zgraža nad površnim, pristranskim in popolnoma izkrivljenim ter ideološko obarvanim poročanjem o islamu in muslimanih”.

“Ne pristajamo na dejstvo, da se o islamu in muslimanih poroča na pristranski oziroma ponižujoč način. Kombinacija neizobraženosti posameznih novinarjev in sovražnikov, ki ustvarjajo novice in s svojim poročanjem zbujajo strah pri ljudeh, razvija kulturo strahu in nespoštovanja,” so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da je umazanija že očiščena.

STA


Najbolj brano