Svinec je direktorja Grafista pripeljal na sodišče

Ker je z dveh koprskih gradbišč svojim delavcem ukazal odpeljati najmanj 30 tisoč kubičnih metrov odpadnega materiala na pet parcel ankaranske bonifike, direktorja podjetja Grafist Branka Vidoviča tožilstvo obtožuje kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. Sporna je visoka koncentracija svinca v odpadkih. Vidovič v četrtek krivde ni priznal.

 Kriminalisti so ugotovili, da je naloženi material vseboval svinec, in sicer v količini, ki je presegala dovoljeno mejno vrednost. Foto: Arhiv Pn
Kriminalisti so ugotovili, da je naloženi material vseboval svinec, in sicer v količini, ki je presegala dovoljeno mejno vrednost. Foto: Arhiv Pn

KOPER > “Ne,” je na vprašanje sodnica Tatjane Pavlovec, ali priznava krivdo po obtožnici, v četrtek popoldne odgovoril 49-letni direktor koprskega gradbenega podjetja Grafist Branko Vidovič. Z naštevanjem njegove odvetnice, katere dokaze naj sodnica na sojenju izvede, koga vse naj zasliši in katerih dokazov naj ne upošteva, se je nato v dobre pol ure končal predobravnavni narok. Sodnica je napovedala, da bo Vidoviču začela soditi sredi aprila.

Direktor koprskega “dvornega” gradbenega podjetja, v lasti Anteja Guberca, se je na zatožni klopi znašel zaradi gradbenih odpadkov, ki so nastali ob urejanju semedelske promenade in bazenskega kompleksa ob dvorani Bonifika.

Po mnenju kriminalistov in tožilstva so delavci Grafista v nasprotju z uredbo o obremenjevanju tal z vnašanjem odpadkov, z uredbo o ravnanju z odpadki in zakonom o varstvu okolja brez okoljevarstvenega dovoljenja na pet parcel ankaranske bonifike od začetka 2010 do konca januarja 2011 zvozili najmanj 30.000 kubičnih metrov gradbenih odpadkov.

Primer prijavili KPK

Po mnenju in dokazih, ki so jih zbrali kriminalisti, pa je material vseboval svinec, in sicer v količini, ki je presegala dovoljeno mejno vrednost. Svinec je v zakonu in uredbah opredeljen kot nevarna in strupena snov. Tožilstvo je zaradi tega proti Vidoviču spisalo obtožnico, v kateri mu očita kaznivo dejanje obremenjevanja in uničevanja okolja, za katero je po zakonu zagrožena kazen do petih let zapora.

140 metrov dolgo in 90 metrov široko ter do 2,5 metra visoko deponijo gradbenih odpadkov ob stanovanjski hiši na ankaranski bonifiki je komisiji za preprečevanje korupcije prijavil občan, komisija pa je zadevo odstopila koprskim kriminalistom. O odlaganju materiala smo januarja 2011 pisali tudi v PN, iz posnetkov smo razbrali, da Grafist na deponijo ne odlaga le mulja z morskega dna.

So vedeli za svinec?

Vidovič je takrat za PN potrdil, da je njihov večji stroj med odkopavanjem mulja res zajel različne naplavine, vendar nam je zagotovil, da jih delavci na deponiji potem ločujejo in odvažajo na deponijo komunalnih odpadkov. Takrat so na koprski občini trdili, da so opravili analizo mulja z morskega dna in da je ta mulj popolnoma neškodljiv. Novomeški zavod za zdravstveno varstvo naj bi takrat ugotovil, da v mulju ni previsokih vrednosti arzena, svinca, kadmija, živega srebra in drugih nevarnih snovi.

Že takrat pa je vodja piranske enote zavoda za varstvo narave mag. Robert Turk podvomil v rezultate analize in javno spraševal, zakaj je bilo sploh treba odvažati mulj z morskega dna, če je tako čist in neoporečen. Turk je že ob začetku del ob stari semedelski cesti opozarjal na onesnaženost mulja s težkimi kovinami. To naj bi dokazovale tudi predhodne analize mulja.

DANIJEL CEK


Najbolj brano