Sušilnici za travo uredili pod Sviščaki in na Kozini

Konec prejšnjega tedna so gorenjski kriminalisti razkrinkali organizirano kriminalno združbo, ki je v nekaj mesecih preiskave preprodala več kot deset kilogramov posušene konoplje, več kot tisoč sadik konoplje, kilogram hašiša in poldrugi liter hašiševega olja. Na Primorskem so v četrtek preiskovali tudi hiši pod Sviščaki in na Kozini ter stanovanje v Kopru.

Člani kriminalne združbe niso le predelovali konoplje, ampak 
so prodajali tudi  sadike. Foto: Gpu
Člani kriminalne združbe niso le predelovali konoplje, ampak so prodajali tudi sadike. Foto: Gpu

KRANJ, PRIMORSKA > Prva obvestila o delovanju pridelovalcev in preprodajalcev marihuane so gorenjski kriminalisti dobili februarja letos. Takrat so ugotovili, da sta dva osumljenca, eden iz okolice Ljubljane, drugi pa iz Škofje Loke, na Gorenjskem in Primorskem organizirala pridelavo in preprodajo velikih količin konoplje. Omenjena osumljenca so policisti v preteklosti že obravnavali zaradi pridelave marihuane. Tokrat sta se povezala s tremi drugimi osumljenci in ustvarila mrežo, ki je drogo prodajala doma in v tujino.

Člani združbe so sami postavili sušilnice konoplje in pridobili mrežo preprodajalcev ter odjemalcev. V več letih delovanja naj bi združba pridelala in preprodala več sto kilogramov konoplje in konopljinih izdelkov (olje, hašiš). Konopljo naj bi sadili na prostem, na težko dostopnih krajih na Gorenjskem in Primorskem, za njeno predelavo pa naj bi uporabljali tako svoje lastne kot tudi najete prostore in celo hiše.

“Vrtnarija” in predelovalnica

Samo od februarja do minulega četrtka so kriminalisti razkrili prodajo več kot desetih kilogramov konoplje, več kot 1100 sadik konoplje, približno kilogram hašiša in liter in pol hašiševega olja. Že kmalu pa začetku preiskave so kriminalisti opazili, da osumljenci prodajajo drogo tudi tujcem. Nekajkrat so zasegli drogo italijanskim, nekajkrat pa avstrijskim državljanom.

Kriminalisti so identificirali 33 ljudi, starih od 26 in 68 let, ki so sodelovali v poslih združbe, in jih osumili 159 kaznivih dejanj. Pri 31 osumljencih so opravili tudi hišne preiskave, ki so potekale od minule srede do petka. Preiskovali so stanovanja, poslovne prostore in hiše na območju Ljubljane, Kranja, Celja, Nove Gorice in Kopra ter ob tem v eni hiši, osmih prostorih in štirih zunanjih nasadih zasegli več kot 75 kg posušenih rastlinskih delcev in 89 sadik konoplje, 735 ml hašiševega olja ter manjše količine halucinogenih gobic, heroina, amfetamina, tablet in piškotov s konopljo.

Osmerica v priporu

Gorenjske kriminaliste je preiskava zanesla tudi na Primorsko. Po naših informacijah so kriminalisti preiskali dve hiši na Primorskem, ki sta bili prirejeni za sušenje in predelavo konoplje. Ena naj bi bila Bistriška bajta pod Sviščaki, druga pa hiša na Kozini. Tisto na Kozini naj bi druščina od lastnika najela šele pred nekaj meseci, pod Sviščaki pa naj bi Bistriško bajto prav tako najel eden od osumljencev. Nekaj hišnih preiskav naj bi opravili tudi na Goriškem, v Kopru pa naj bi preiskali stanovanje, ki naj bi ga začasno uporabljal domnevni vodja združbe.

Sicer pa naj bi posle vodila in koordinirala peterica osumljencev. Od 33 osumljenih so jih kriminalist okonec prejšnjega tedna obiskali 24, enajst pa pridržali in jih potem s kazensko ovadbo privedli k preiskovalni sodnici kranjskega okrožnega sodišča. Ta je tri izpustila na prostost, osem pa poslala v pripor. DANIJEL CEK


Najbolj brano