Streljanje v restavraciji na Češkem, devet mrtvih

V streljanju v restavraciji v kraju Uhersky Brod na jugovzhodu Češke je 62-letni storilec ubil osem ljudi, nato naj bi si sodil sam, poročanje češke tiskovne agencije ČTK povzema nemška tiskovna agencija dpa. Po podatkih policije je več ljudi ranjenih, ena oseba je v kritičnem stanju.

 Foto: Pp Koper
Foto: Pp Koper

PRAGA > Župan mesta Patrick Kunčar je za češke medije dejal, da je bil strelec domačin, ki je imel s seboj dva kosa strelnega orožja. Bil naj bi duševno moten, po napadu pa je storil samomor.

Da gre za dejanje motenega posameznika, je dejal tudi notranji minister Milan Chovanec, ki je izključil možnost, da bi šlo za teroristično dejanje.

Tožilec Roman Kafka je za agencijo ČTK dejal, da je bil napadalec 62-letni moški brez kriminalne preteklosti. Policija motiv še preiskuje, šlo pa naj bi za mešanico osebnih razlogov. O morebitnih psihičnih težavah napadalca se Kafka ni želel izrekati, niti ni potrdil, da je storil samomor.

Češka zasebna televizija Prima je sporočila, da jo je pred napadom storilec poklical po telefonu in zahteval, da na glavni trg pošlje televizijsko ekipo. O tem so nato takoj obvestili policijo.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Beta je po telefonu dejal, da ga šikanirajo in da oblasti njegovih težav ne rešujejo ter da je zato zajel talce in da ima orožje in da bo zadevo rešil na svoj način. Po besedah novinarja TV Prima Pavela Lebeduška ni povedal, kje je, samo dejal je, naj pošljejo ekipo na glavni trg.

Napadalec je okoli poltretje ure popoldne vdrl v restavracijo Družba v mestu in začel brezglavo streljati okoli sebe. Izstrelil naj bi do 25 nabojev.

V času streljanja naj bi bilo v restavraciji po navedbah očividca, ki je bil takrat na stranišču, okoli 20 ljudi. Po streljanju je policija širšo okolico restavracije zaprla.

Minister Chovanec in načelnik policije Tomaš Tuhy sta odpotovala na kraj dogodka. Premier Bohuslav Sobotka je dejal, da je šokiran zaradi tragičnega napada.

Uhersky Brod je mesto z približno 18.000 prebivalci in leži kakih 300 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Prage ob meji s Slovaško.

STA


Najbolj brano