Štiri leta zapora za spolni napad na 14-letnico

Potem ko je slišal besede, da je kriv in da mu je sodnica prisodila štiri leta zaporne kazni, si je 54-letni K. V. obrisal pot s čela in sodnico vprašal, če lahko gre. Ko mu je na kratko obrazložila sodbo, je res odšel.

Sodišče je januarja razpisalo predobravnavni narok, na 
katerem obtoženi ni priznal krivde za spolni napad na deklico. 
Včeraj se je sojenje končalo z obsodbo.  Foto: Danijel Cek
Sodišče je januarja razpisalo predobravnavni narok, na katerem obtoženi ni priznal krivde za spolni napad na deklico. Včeraj se je sojenje končalo z obsodbo.  Foto: Danijel Cek

KOPER > Z včerajšnjo obsodbo 54-letnega laičnega sodelavca v eni od istrskih mestnih župnij se je na prvi stopnji končala zgodba, ki je posebno v Istri lani dvignila veliko prahu. Sodnica Tatjana Pavlovec je obtoženega spoznala za krivega in mu za spolni napad na 14-letnico dosodila štiri leta zaporne kazni. Pravnomočnost sodbe bo lahko dočakal na prostosti. Obsojeni je včeraj na sodišču razglasitev sodbe poslušal brez odvetnika Borisa Marčiča, nam je pa ta po telefonu povedal, da se bosta na sodbo zagotovo pritožila in da še čaka pisno obrazložitev sodbe.

Po končanem dokaznem postopku so imele predvčerajšnjim stranke v postopku sklepne govore. Tožilka je sodnici predlagala, naj obtoženega spozna za krivega in ga obsodi na pet let zaporne kazni. S to kaznijo se je strinjala tudi odvetnica Monika Mavsar, ki jo je družina 14-letnega dekleta najela, da bi na sodišču branila njene interese. Mavsarjeva je v zaključnih besedah poudarila, da za obtoženca ne najde prav nobene olajševalne okoliščine. “Kakšna je cena, da otroku uničiš življenje?” se je vprašala odvetnica.

Sicer pa je na zadnji obravnavi pričala tudi sodna izvedenka, ki naj bi poudarila, da ni niti za trenutek podvomila v izpoved oškodovane 14-letnice. Na sojenju je niso zaslišali, njeno izpoved so posneli v preiskavi.

Sodnica Pavlovec včeraj ni imela nobenega dvoma. Zaradi spolnega napada na 14-letnico je 54-letnika spoznala za krivega in mu dosodila štiri leta zaporne kazni. Prav tako je razsodila, da mora K. V. dekletu plačati 28.000 evrov odškodnine.

Začetek žalostne zgodbe sega v začetek lanskega leta, ko naj bi laični sodelavec v eni od istrskih mestnih župnij 14-letni deklici povedal, da se je vanjo zaljubil. Pošiljal ji je telefonska sporočila in elektronsko pošto, obenem pa na bi jo, ko sta bila zaradi raznih dogodkov v župniji sama, otipaval in nagovarjal k spolnim odnosom.

Konec lanskega marca naj bi se mu deklica odkrito uprla in se mu začela izogibati, obsojeni pa naj bi še vedno vztrajal pri svojih namerah. Afera je izbruhnila prve dni oktobra, ko so kriminalisti K. V. aretirali in odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Po zaslišanju so ga poslali v hišni pripor, izvenobravnavni senat koprskega sodišča pa je osumljenca poslal v pravi pripor. Za zapahi je bil mesec dni, ko so ga po pritožbi njegovega zagovornika višji sodniki izpustili na prostost.

DANIJEL CEK


Najbolj brano