Število kaznivih dejanj lani padlo pod 10-letno povprečje

Število kaznivih dejanj je lani padlo pod desetletno povprečje, delež preiskanosti kaznivih dejanj pa je najvišji v zadnjih petih letih, ugotavlja policija v letnem poročilu. Spodbuden je tudi trend upadanja kršitev javnega reda, poleg tega je na slovenskih cestah lani ugasnilo manj življenj kot leto prej, pravi prvi mož policije Marjan Fank.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Leto 2014 je bilo po besedah generalnega direktorja policije Marjana Fanka posebno v več vidikih. Zapomnili si ga bodo po nadpovprečnih rezultatih, a tudi po energiji, ki so jo vložili v zagotavljanje virov, da bi dosegli tako stopnjo varnosti. Bilo je tudi črno; izgubili so štiri kolege, od tega tri v prometnih nesrečah, en policist pa je umrl po streljanju med nadzorom prometa. Tako črnih številk ne pomnijo, je dodal.

Leta 2013 so policisti zabeležili 93.833 kaznivih dejanj. Njihovo število je lani upadlo za več kot 6000, in sicer na 87.474, kar pomeni padec pod desetletno povprečje, ki je 88.235 kaznivih dejanj letno, piše v letnem poročilu.

Delež preiskanih kaznivih dejanj je bil z 51,8 odstotki največji v zadnjih petih letih, je opozoril direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Branko Japelj. Za kar 15 odstotkov pa se je povečal delež kaznivih dejanj, ki jih je zaznala policija. Na področju splošne kriminalitete je najbolj izstopala premoženjska kriminaliteta, je dodal Fank.

Gospodarska kriminaliteta je bila tudi v letu 2014 ena od prednostnih področij dela, kar dokazujejo številke. Zaznali so 2,7-odstoten porast števila kaznivih dejanj, ugotovljena škoda pa se je povečala za kar 132,8 odstotkov. Število obravnavanih korupcijskih kaznivih dejanj je poraslo z 41 na 63, predvsem na račun nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril, piše v poročilu.

STA


Najbolj brano