Stephen Casiraghi je odkorakal na prostost

Stephen Casiraghi, eden od najbolj znanih in razvpitih slovenskih zapornikov, je v četrtek zvečer iz zapora na Dobu odkorakal na prostost. V upravi za izvrševanje kazenskih sankcij so včeraj dopoldne potrdili, da so Casiraghija izpustili iz zapora in pojasnili, da so to morali storiti na podlagi sklepa vrhovnega sodišča. Casiraghi je med drugim prestajal kazen zaradi spolnega napada in ugrabitve mlade Ajdovke, ki je pred desetimi leti štopala na Dolgem mostu pri Ljubljani.

Stephen Casiraghi  Foto: STA
Stephen Casiraghi  Foto: STA

LJUBLJANA, DOB > Iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij so sporočili še, da je Stephen Casiraghi prestajal enotno zaporno kazen 22 let in 11 mesecev, ki bi jo v celoti odsedel avgusta leta 2019. Drugih izjav o tem primeru niso dajali.

Casiraghi je bil v zadnjih letih pogosto na zatožni klopi, večkrat so ga obsodili zaradi različnih kaznivih dejanj. Leta 2010 so ga na sodišču v Ljubljani pravnomočno obsodili na 17 let in osem mesecev zapora zaradi ugrabitve in spolnega izživljanja nad mlado avtoštoparko. To kaznivo dejanje je zagrešil le nekaj tednov po tem, ko so ga zaradi vzornega vedenja predčasno izpustili s prestajanja 11-mesečne kazni zaradi napada na fotoreporterja. Leta 2011 so ga obsodili še na 14 mesecev zapora zaradi poskusa napada na paznika v ljubljanskih zaporih na Povšetovi. Še pol leta zapora si je prislužil z napadom na pravosodnega policista in uničenja kopalnice v zaporu na Dobu.

Sklep o tem, da morajo Casiraghija izpustiti iz zapora, je sprejel senat kazenskega oddelka vrhovnega sodišča, ki mu predseduje sodnica Barbara Zobec, v njem so še sodniki Branko Masleša, Vladimir Horvat, Maja Tratnik in Vesna Žalik. Takšen sklep so sprejeli v postopku odločanja o zahtevi za varstvo zakonitosti, ki sta jo vložila Casiraghi in njegov zagovornik Tomaž Toldi.

Odvetnik je za medije potrdil, da je lani septembra vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, in sicer v zvezi z nepravilnim združevanjem kazni. Prepričan je, da bi moralo sodišče pri določanju enotne kazni upoštevati kazenski zakonik, ki je veljal v času, ko je Casiraghi storil zadnje kaznivo dejanje, in ne spremenjeno različico zakonika, ki je veljala ob pravnomočnosti zadnje izrečene sodbe. Če bi upoštevali zakonodajo iz časa, ki je veljala v času, ko je storil kaznivo dejanje, bi lahko enotna kazen za vsa Casiraghijeva kazniva dejanja trajala največ dvajset let zapora in ne trideset, kot je najvišja zaporna kazen v Sloveniji po novejši zakonodaji.

Odvetnik Toldi glede na to, da so Casiraghiju prekinili prestajanje kazni, predvideva, da bosta z zahtevo za varstvo zakonitosti uspela.

V torek Casiraghija čaka še ena pot na sodišče, in sicer na okrožno sodišče v Mariboru, tokrat v vlogi tožnika. Od države terja 150.000 evrov odškodnine. Po poročanju nekaterih medijev naj bi imel odprtih še nekaj postopkov. SP, STA


Najbolj brano