Stečajna upraviteljica terja od Volkov 2,8 milijona evrov

Vojteh in Marko Volk ter Martin Kovač, nekdanji lastniki in vodilni v družbah Mip in Pomurka mesna industrija, so včeraj na murskosoboškem sodišču zanikali oškodovanje Pomurke. Vsi trije pa bi se morali prihodnji torek na ljubljanskem okrožnem sodišču zagovarjati zaradi kaznivih dejanj, s katerimi naj bi kot vodilni v Mipu z izmišljenimi podatki o poslovanju in zavarovanjih kreditov pridobili za osem milijonov evrov posojil.

Martin Kovač, za njim pa Vojteh in Marko Volk ob odhajanju z 
murskosoboškega sodišča.  Foto: STA
Martin Kovač, za njim pa Vojteh in Marko Volk ob odhajanju z murskosoboškega sodišča.  Foto: STA

MURSKA SOBOTA > Stečajna upraviteljica Pomurke Alenka Gril od nekdanjih vodilnih in lastnikov družbe Pomurka zahteva 2,8 milijona evrov. Pojasnila je, da je ob pregledu poslovnih izidov Pomurke mesne industrije (kot hčerinske Mipove družbe) v letih 2006-2007 ugotovila nenavaden poslovni izid. Od celotnih prejemkov je bilo namreč kar 26 odstotkov drugih prihodkov, ki so bistveno vplivali na poslovni izid, prišli pa so iz prodaje Pomurkinih blagovnih znamk družbi Mip DML, Pomurkinih zemljišč družbi Mip MPR ter prodaje pravice do klanja Mipu.

Kupnine so bile po mnenju stečajne upraviteljice bistveno višje od knjigovodskih vrednosti. Prodaja je bila namenjena izključno izboljšanju poslovnih rezultatov, poleg tega pa kupnine niso bile nikoli plačane, kar je včeraj potrdila tudi nekdanja izvršna direktorica za finance in ekonomsko poslovanje Gabrijela Drvarič. Pomurka je morala za klanje Mipu plačevati celo licenčnino, za kar je dala od tri do štiri milijone evrov, ki so jo potem kompenzirali za kupnino.Po mnenju Grilove je bila Pomurka mesna industrija po kriterijih plačilno nesposobna že konec leta 2006. Brez omenjenih prodaj bi imela namreč 3,8 milijona evrov izgube, tako pa je prikazala pol milijona dobička.

V torek se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo sojenje Vojtehu Volku, njegovemu sinu Marku Volku in zetu Martinu Kovaču. Prvemu tožilstvo očita zlorabo položaja ali pravic, vsem trem pa preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti na škodo konzorcija bank. Z lažnimi podatki naj bi pridobili za osem milijonov evrov posojil in jih porabili nenamensko oziroma denar usmerili v druge družbe. Specializirano tožilstvo je proti trojici pred kratkim vložilo obtožbo tudi na mariborsko sodišče. Očita jim več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Tudi ta kazniva dejanja so povezana z družbami Skupine Mip, oziroma v tej zadevi konkretno s Pomurko d.d. in Pomurko - rejo d.o.o.

Bivši predsednik uprave Pomurke Martin Kovač je zavrnil očitke, da je bila družba (v stečaju je od aprila 2009) plačilno nesposobna pred jesenjo 2008. Sistem se je po njegovem porušil februarja 2009, ko je SID banka denar kupcev začela preusmerjati k sebi in je bilo zaradi nelikvidnosti treba predlagati stečaj. “Pomurkine znamke smo prodali, da bi vse blagovne znamke združili v družbi DML, zemljišča smo nameravali uporabiti za zbirni center za živino in nove objekte, licenčnina pa je normalen postopek, tudi znotraj skupine. Nove cenitve so bile realne, vse pa smo počeli zato, da bi rešili Mip kot celoto,” je dejal Kovač.

Vojteh Volk je pojasnjeval, da so hoteli v Mipu z združitvijo s Pomurko zaščititi slovenski trg, saj je bilo nujno koncentrirati proizvodnjo. Sprva so bili pri tem zelo uspešni, potem pa se je zalomilo zaradi bank, ki niso dajale dolgoročnih, ampak le kratkoročna posojila, pri čemer pa se je zelo dvignila obrestna mera. Marko Volk pa je povedal, da so hoteli Mip reševati s prisilno poravnavo ali s strateškim partnerjem. Sodnica je včeraj obravnavo preložila za nedoločen čas. STA, NR


Najbolj brano