Stari znanec policije in sodstva zahteva odškodnino

Alojz Lah z Vogrskega, ki je bil v preteklosti že večkrat obsojen, večkrat pa tudi oproščen obtožb o različnih kaznivih dejanjih, zdaj od države zahteva 231.000 evrov odškodnine. Sklicuje se na duševne bolečine in izgubo dohodka v dveh primerih, ko je bil priprt, na sodišču pa mu nato niso dokazali krivde.

Aljoz Lah je lani zadovoljen odhajal z novogoriškega sodišča, 
ki je po umiku obtožbe proti njemu izdalo zavrnilno sodbo. Foto: Ana Cukijati
Aljoz Lah je lani zadovoljen odhajal z novogoriškega sodišča, ki je po umiku obtožbe proti njemu izdalo zavrnilno sodbo. Foto: Ana Cukijati

LJUBLJANA > Tožba Alojza Lah proti Republiki Sloveniji se nanaša na dva neupravičena pripora v letih 1998 in 2002, ko se je Vogrin znašel v postopku zaradi neupravičene proizvodnje in prometa z mamili, nam je pojasnil njegov zagovornik Stojan Zorn. V priporu je Lah preživel skupno 715 dni, leta 2013 pa je bil pravnomočno oproščen vseh obtožb.

“Gre za tožbo zaradi duševnih bolečin in za premoženjsko škodo, ki mu je nastala zaradi neupravičenega pripora,” je višino odškodninskega zahtevka (231.271 evrov) pojasnil Zorn. Alojza Laha včeraj ni bilo na okrožno sodišče v Ljubljani, saj je zbolel. Sodišče je vseeno končalo glavno obravnavo, sodbo pa bo strankam poslalo pisno.

O Lahu smo v preteklosti na straneh našega časopisa večkrat poročali. Večkrat je namreč prišel navzkriž z zakonom, zlasti zaradi preprodaje prepovedanih drog in premoženjskih kaznivih dejanj. Lani se je moral zagovarjati zaradi obtožbe, da je leta 2007 pomagal pri ropu banke v središču Nove Gorice. Tožilstvo je zaradi pomanjkanja dokazov obtožbo proti njemu umaknilo, sodišče pa je nato izreklo zavrnilno sodbo.

Leta 2013 pa je na sodišču priznal, da je vodji specializiranega državnega tožilstva Hariju Furlanu v stanju neprištevnosti poslal grozilno pismo. Ker je s tem zagrešil kaznivo dejanje maščevanja uradni osebi, ga je sodišče obsodilo na enotno kazen 15 mesecev zapora in sklenilo, da kazen lahko odsluži z delom v splošno korist.

JANA KREBELJ


Najbolj brano