Starejši vozniki nič bolj nevarni od voznikov iz drugih starostnih skupin

Med udeleženci prometnih nesreč so večkrat tudi starejši. A ti niso v prometu nič bolj nevarni od voznikov iz drugih starostnih skupin, pravijo strokovnjaki. Tako kot vsi drugi pa morajo biti previdni, če imajo zdravstvene težave ali jemljejo zdravila, ki vplivajo na njihovo sposobnost vožnje.



Upokojeni zdravnik in nekdanji minister za zdravje Božidar 
Voljč starejšim voznikom svetuje, da so še zlasti pozorni na 
svoj vid.  “Vožnje v nočnem času ali deževnem vremenu so 
lahko zelo nevarne, če nimamo pravih očal,” je dejal. Foto: Adriana Buzleta
Upokojeni zdravnik in nekdanji minister za zdravje Božidar Voljč starejšim voznikom svetuje, da so še zlasti pozorni na svoj vid. “Vožnje v nočnem času ali deževnem vremenu so lahko zelo nevarne, če nimamo pravih očal,” je dejal. Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > “Starejši vozniki v primerjavi z vozniki iz drugih starostnih skupin niso v prometu nič bolj nevarni,” je poudaril Marko Polič z oddelka za psihologijo na ljubljanski filozofski fakulteti. Opozoril pa je, da z leti začnejo pešati nekatere funkcije telesa - od vida do kratkoročnega spomina.

Poudarja, da se človek od človeka zelo razlikuje. “Starejši niso homogena skupina, ampak so si lahko zelo različni med seboj,” opozarja.

“Če je človek zdrav in vozi dovolj pogosto, ni zadržkov za varno udeležbo v prometu. Če pa je bolan, lahko to vpliva na njegovo sposobnost za vožnjo. Tako je lahko oslabljena njegova presoja ali ima denimo motnje zavesti,” je dejal.

Upokojeni zdravnik in nekdanji minister za zdravje Božidar Voljč starejšim voznikom svetuje, da so še zlasti pozorni na svoj vid. “Vožnje v nočnem času ali deževnem vremenu so lahko zelo nevarne, če nimamo pravih očal,” je dejal.

Če starejši opažajo, da parkirajo s težavo ali imajo pri vožnji večkrat smolo, naj družinskega zdravnika prosijo za oceno sposobnosti za vožnjo. Če bodo izgubili vozniško dovoljenje, bo s tem prizadeta njihova svobodna mobilnost. Vendar lahko avtomobil obdržijo, za vožnjo pa lahko zaprosijo koga drugega, predlaga.

Po njegovem nasvetu naj ne vozijo niti tisti, ki jemljejo zdravila, ki vplivajo na duševnost.

Če pri mladih voznikih opažajo, da več pospešujejo, vozijo hitro in pijani, je pri starejših tega veliko manj, pravi Polič. Pač pa pri starejših nastopijo težave zlasti zaradi šibkejših spoznavnih funkcij.

Poudaril je, da bo starejših vedno več. “Družba se mora temu prilagoditi in prometno okolje narediti bolj prijazno za starejše,” je dejal. Tu je omenil krožna križišča ali pa prometne znake, ki naj bodo ustrezne velikosti.

STA


Najbolj brano