Sta občino prikrajšala za 190.000 evrov?

“Prosim, da omogočite mojemu klientu, da pove, kar hoče, ker je to neke vrste predvolilni dogodek,” je sodniku Matevžu Grosu včeraj dopoldne dejal Popovičev odvetnik Luka Zajc. Tožilka ga je opozorila, da sojenja ne gre enačiti s predvolilnim dogodkom, Zajc pa je odvrnil, da gre natanko za to, če so navzoči novinarji.

Popovič bo moral pred volitvami še na sodišče Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Popovič bo moral pred volitvami še na sodišče Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Na občini moramo zasledovati javni interes in pri tem so možne tudi neke oblike delovanja, ki mogoče vsakomur niso jasne. Jih bomo pa pojasnili in razložili, zakaj so stvari potekale tako, kot so,” je včeraj dopoldne sodniku Matevžu Grosu razlagal obtoženi koprski župan Boris Popovič, ki mu tožilstvo očita, da je z menjavo dveh parcel zlorabil svoj položaj in oškodoval občinsko blagajno za približno 190.000 evrov.

Popoviču in predstojniku koprskega urada za okolje in prostor Georgiju Bangievu tožilstvo namreč očita, da sta lastnicama parcel nad Dolinsko cesto v Kopru, ki jih je občina potrebovala za dokončanje ceste, namesto kupnine ponudila parcele v Valdoltri. Lastnici sta ponudbo sprejeli, dan pred odobritvijo posla s strani občinskega sveta pa sta z nekdanjim nogometnim reprezentantom Mladenom Rudonjo podpisala predpogodbi za nakup parcel.

Parcele je potem dejansko kupil Rudonja in jih kmalu prodal naprej koprskemu podjetju Ediling. To je na tem območju leto prej ob občine že kupilo nekaj parcel. Kot so ugotovili preiskovalci, je Ediling za parcele na koncu odštel najmanj 100.000 evrov manj, kot bi zanje plačal na morebitni dražbi. Sicer pa je prav te parcele občina pred leti prodajala, nato pa jih umaknila iz prodaje. Po izračunih tožilstva naj bi s takšnimi potezami Popovič in Bangiev občino prikrajšala za vsaj 190.000 evrov.

Ima vse odgovore

“Ničesar nisem kriv. Vseskozi sem delal v korist občine. S tem poslom ni bilo nič narobe, bil je nujen, občina z njim ni nič izgubila, ampak veliko pridobila. Krivi smo za to, da občina dela dobro že dvanajst let in dela tako še danes,” je uvod v svoj zagovor začel Popovič. Pojasnil je namreč, da ni imel časa za pripravo natančnega zagovora, ker je volilna kampanja pred lokalnimi volitvami v polnem teku, vmes je tudi zbolel, obramba pa je morala pisati pritožbo za obsodbo v zadevi Serming. Zato je Popovič prosil sodnika, če bi se lahko zagovarjal na naslednji obravnavi, seveda po volitvah.

Ko je vseeno govoril o svojih zaslugah pri razvoju Kopra in celotne občine, ga je sodnik Gros opozoril, naj se ne oddaljuje od očitkov iz obtožnice. Odvetnik Luka Zajc iz odvetniške pisarne Čeferin je nato sodnika pozval, naj ga pusti govoriti, kar hoče, ker je ob navzočnosti novinarjev to predvolilni dogodek. “Vse odgovore imamo, razlogi za takšen posel so zelo jasni,” je dodal Popovič.

Še enkrat pred volitvami

Včerajšnje sojenje se je sicer začelo z zapletom, ker na obravnavo ni prišel obtoženi Bangiev. Sodnik je pojasnil, da je predvčerajšnjim ob 15.20 poslal na sodišče opravičilo (z vabilom na fizioterapijo), za katerega je ocenil, da ni upravičeno. Zato je obravnavo preložil na 13. uro in za Bangieva odredil prisilno privedbo.

Bangiev je nato sam prišel na sodišče, njegov odvetnik Branko Gvozdić pa se je v njegovem imenu opravičil za nerazumevanje. Pojasnil je, da je imel Bangiev pred osmimi leti operacijo hrbtenice in da so se mu v zadnjem času pojavile hude bolečine. Zaradi tega se je uspel na hitro uvrstiti v program fizioterapije, ki jo mora izvajati vsak dan dva tedna. “Zaradi tega danes ni sposoben in ne pripravljen zagovarjati se,” je dodal.

Kljub prošnjam odvetnikov in Popoviča, naj ne razpisuje sojenja pred volitvami, je sodnik pojasnil, da mora sodišče delati in drugo obravnavo sklical za torek.

DANIJEL CEK


Najbolj brano