Šrot bo vložil pritožbo

Zagovornik nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota, odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, je po današnji sodbi, s katero je Šrot obsojen na štiri leta in dva meseca zapora, napovedal, da se bodo borili naprej.

Zagovornik nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota, odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, je po današnji sodbi, s katero je Šrot obsojen na štiri leta in dva meseca zapora, napovedal, da se bodo borili naprej Foto: STA
Zagovornik nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota, odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, je po današnji sodbi, s katero je Šrot obsojen na štiri leta in dva meseca zapora, napovedal, da se bodo borili naprej Foto: STA

LJUBLJANA > Vložili bodo pritožbo in šli bodo do konca, saj da se bo nekoč izkazalo, da imajo prav, je prepričan Blaž Kovačič Mlinar.

Po njegovem mnenju je sodnica Vladislava Lunder zelo plastično povedala, da je v prejšnjem obdobju sistem podpiral način menedžerskih prevzemov, kot je bil izveden v tej zadevi. V poznejšem obdobju pa se je ta politika popolnoma spremenila. Kot je dejal, gre zdaj zgolj za državno represijo nad istim posameznikom, ki ga je nekoč isti sistem poslal med višave, “sedaj pa se ga je vrglo v blato in so zoper njega možna vsa sredstva”. To po njegovem mnenju kaže zgolj na brutalnost našega kazenskopravnega sistema.

A, kot se je izrazil v boksarskem žargonu, “je to zgolj prva runda”. V primeru Istrabenz, ki je že pravnomočen, so vložili zahtevo za varstvo zakonitosti, je še povedal.

Po odvetnikovem mnenju se bo nekoč izkazalo, da so bila ravnanja pri financiranju prevzema Pivovarne Laško, “ki so bila takrat popolnoma dovoljena”, ne morejo nenadoma postati protipravna in kazniva. Da se tukaj vpletajo razni ideološki razlogi v smislu, da je privatizacija kot takšna nezakonita in celo nemoralna, po besedah Kovačič Mlinarja presega vse meje, saj kazenski postopek ni namenjen reševanju takšnih družbenih težav.

Šrot namreč ni storil kaznivih dejanj zaradi katerih je bil danes obsojen, je prepričan odvetnik, ki ob tem dodaja, “da se Šrota kaznuje kot najhujše kriminalce”. Nadaljeval je, da gre za šolski primer sodbe “za prestrašenje vseh, ki bi kadarkoli pokazali kakšno zasebno iniciativo”. Zato bi se po njegovem mnenju morali vsi zamisliti nad tem, “da država uporablja kazensko pravo za urejanje razmer v gospodarstvu”.

Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Šrota, ki v zadevi Istrabenz že prestaja skoraj šestletno zaporno kazen, spoznal za krivega zlorabe položaja pri financiranju menedžerskega prevzema Pivovarne Laško in ga obsodil na štiri leta in dva meseca zapora. Enotna kazen znaša devet let in devet mesecev zapora.

Nekdanjega direktorja Infond Holdinga Matjaža Rutarja so obsodili na dve leti in šest mesecev zapora. Pravna oseba Atka-Prima je odgovorna za zlorabo položaja, zato mora plačati denarno kazen. Sodišče pa je oprostilo nekdanjo Šrotovo svetovalko Vesno Rosenfeld.

STA


Najbolj brano