Srnjak se je ujel v zanko

“To ni samo kaznivo dejanje nezakonitega lova, to je mučenje živali,” je po zadnjem odkritem primeru krivolova v Hrastovljah ogorčen predsednik Lovske zveze Koper Fabio Steffe, tudi predsednik lovske družine Hrastovlje. Njihov lovec je namreč včeraj približno sto metrov od vasi naletel na poginulega mladega srnjaka, ki se je ujel v zanko, in o tem obvestil policiste.

V  zanko se je ujel in nato v mukah poginil približno poldrugo leto star srnjak Foto: Lz Koper
V zanko se je ujel in nato v mukah poginil približno poldrugo leto star srnjak Foto: Lz Koper

HRASTOVLJE > Na koprski policijski upravi so pojasnili, da obravnavajo kaznivo dejanje nezakonitega lova, brezvestni storilec je za zdaj še neznan. V bližini Hrastovelj je nastavil zanko iz pletene žice, v katero se je ujel srnjak, ki je nato poginil.

“Zadnje čase opažamo vse več takšnih in podobnih kršitev. V teh primerih ne gre le za krivolov, temveč tudi za mučenje živali. Ko se ujame v zanko, v mukah dolgo časa umira,” je povedal predsednik koprske lovske zveze in lovske družine Hrastovlje Fabio Steffe. Tako je bilo tudi v zadnjem primeru. Lovec je pri obhodu lovišča, približno sto metrov od vasi, ob cesti, naletel na poginulega srnjaka, ki se je ujel v zanko. “Zgodilo se je na tako imenovani stičini, poti, po kateri se divjad običajno giba. Zato ni dvoma, da je nekdo zanko postavil namenoma,” je še pojasnil Steffe.

Srnjak, star približno leto in pol, težak približno 18 kilogramov, se je za vrat ujel v zanko iz debele žice.

Steffe je opozoril tudi na klateške pse, ki se v naravi sprehajajo brez vsakršnega nadzora. Pred dnevi je sam videl, kako je manjši domač pes v bližini Ospa preganjal mladega srnjačka in ga skoraj ujel. V bližini sta bila tudi moški in ženska. Psa je prestrašil s strelom v zrak in takoj slišal opazko, če bo zdaj psa pokončal. V nekaj dneh so v okolici zaznali že najmanj štiri takšne primere. “To je kriminal brez primere,” pravi Steffe in opozarja, da je ravno čas, ko se kotijo mladiči in da zato res ni primerno, da ljudje v naravi puščajo pse brez nadzora. Ko pes ujame mladiča, ga lahko dobesedno raztrga na koščke. Včasih so imeli lovci možnost, da takšnega psa ustrelijo, zdaj pa zakonodaja tega ne omogoča. To bi bilo po njegovem manjše zlo kot pa takšno mučenje divjadi. A se zaveda tudi nasprotovanj takšnemu razmišljanju, češ “moj pes je nedotakljiv.”

Da se v naravi dogajajo res grozljive stvari, kaže tudi primer, ki se je zgodil pred poldrugim mesecem na Tinjanskem hribu, na meji med območjema rižanske in dekanske lovske družine. Lovec je svojega osemmesečnega psa vadil krvosledstva, a se v določenem trenutku pes ni vrnil nazaj. Čez nekaj časa je slišal njegovo cviljenje in kmalu zatem obstal pred res neverjetnim prizorom. Pes je visel na na močnejši žici, obešen za večji trnek. “S takšnim lovijo morske pse ali večje tune,” je povedal Steffe. Neznanec je v vabo (verjetno namenjeno divjim prašičem) nastavil pest pršuta, v bližini pa je bila še ena takšna past z večjim trnkom. “Kaj vse ljudem ne pade na pamet? To res ni človeško!” je ogorčen. Če k temu dodamo še zanke, ki jih nekateri brezvestneži nastavljajo čez gozdne poti motoristom in kolesarjem, pa večje žeblje ...

V zadnjem času so na območju njihove koprske lovske zveze opazili več takšnih primerov. Spomnil pa je tudi na primer, ki se je pred kakšnim letom zgodil v Cepkih. Takrat je neznanec v zanko ujel srno in jo nato vrgel v reko. Po neuradnih podatkih naj bi takrat storilca izsledili s pomočjo najdene DNK. Sicer pa je odkritij storilcev takšnih kaznivih dejanj razmeroma malo.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano