Srečko Prijatelj je svoboden

Srečko Prijatelj ni več v zaporu, saj so mu odobrili predčasni odpust po dveh tretjinah prestane kazni. Na Ministrstvu za pravosodje so za Primorske novice pojasnili, da je komisija za pogojni odpust vlogo Srečka Prijatelja prvič obravnavala 16. septembra 2014, a je takrat odločila, da se ga ne pogojno ne odpusti s prestajanja kazni zapora.

Srečko Prijatelj Foto: Danijel Cek
Srečko Prijatelj Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Srečko Prijatelj je tedaj namreč prestal že več kot tri četrine zaporne kazni, razlog za odklonilno odločitev komisije pa je bilo to, da je imel odprt še en kazenski postopek.

 

Vendar pa je Prijatelj 8. oktobra na komisijo naslovil novo vlogo, kateri je predložil tudi sklep, da je sodišče zaradi odstopa tožilca od pregona preiskavo ustavilo. Ker je bil edini razlog za negativno odločitev komisije 16. septembra ravno odprt kazenski postopek, je predsednik komisije sklical novo sejo, ki se je zgodila 21. oktobra 2014. Na tej seji so v luči novega dejstva sprejeli sklep, da se Prijatelja 30. oktobra 2014 pogojno odpusti s prestajanja kazni zapora, so za Primorske novice še pojasnili na ministrstvu.

 

 

 

Srečko Prijatelj je bil na zaporno kazen obsojen skupaj z nekdanjim prvim možem Luke Koper Robertom Časarjem in nepremičninskim posrednikom Marjanom Mikužem.

 

 

Prijatelju so zaradi napeljevanja k dajanju daril in sprejemanja daril izrekli tri leta zaporne kazni. Višje sodišče mu je kazen nekoliko znižalo in mu izreklo enotno kazen šestih let. V to je vštelo tudi prvo kazen štirih let zapora zaradi izsiljevanja Marjana Mikuža in nezakonite posesti orožja. Kazen je skoraj v celoti odsedel, 11. decembra lani pa mu je direktor zapora na Dobu odobril predčasni odpust. Tedaj na Dobu še niso vedeli za novo pravnomočno sodbo. Pogojni odpust je namreč možen največ tri mesece pred iztekom kazni.

 

Prijatelj je nato prejel poziv za prestajanje kazni, na njem pa je bil datum 24. februar 2014. Prijatelj se je po dobrih dveh mesecih vrnil tako vrnil v zapor.

 


Najbolj brano