Spis brez ključnih dokazov

Na novogoriškem okrajnem sodišču še niso razpisali začetka glavne obravnave zaradi mučenja dveh kamarških kobil v Škocjanskem zatoku, od katerega sta minili dve leti. Po tem, ko je spomladi sodni spis iz Kopra romal v Novo Gorico, je tudi novogoriški okrajni sodnik iz sodnega spisa izločil vse ključne dokaze, ki so jih kriminalisti pridobili ob ugotavljanju DNK domnevnega mučitelja. Višji sodniki so po pritožbi tudi v drugo takšno odločitev potrdili. V sodnem spisu je tako ostalo bore malo.

Napadalec je kobili trajno fizično in psihično pohabil.  Foto: Dopps
Napadalec je kobili trajno fizično in psihično pohabil.  Foto: Dopps

NOVA GORICA > Na novogoriškem sodišču so potrdili, da je okrajni sodnik, ki je dobil v roke sodni spis zaradi mučenja kamarških kobil, Rižane in Cabidoule, že pred časom odločil podobno, kot je to storila koprska okrajna sodnica, ki je Igorju C., obtoženemu mučenja živali, lani jeseni že začela soditi. Ker je spomladi sodnica slekla sodniško togo in odšla v drugo službo, so vse zadeve, ki jih je vodila, prenesli na novogoriško okrajno sodišče. Že pred tem je iz spisa izločila vse dokaze, ki so bili povezani z DNK osumljenega.

Kriminalisti so na povodcu, s katerim je julija leta 2013 storilec kobili privezal k ogradi v Škocjanskem zatoku, našli biološke sledi. V forenzičnem laboratoriju so ugotovili, da gre za DNK takrat 28-letnega Igorja C. iz Kopra. Njegov vzorec je bil v bazi že več let, ker so ga kot mladoletnika obravnavali zaradi suma kaznivega dejanja tatvine, postopek pa so, kot je povedal njegov odvetnik, kasneje ustavili.

In prav tu se začne zapletati. Ustavno sodišče je lani namreč odločilo, da je zakon o policiji v tistem delu, ki omogoča hranjenje vzorcev DNK osumljenih, tudi če niso bili pravnomočno obsojeni, do zastaranja kazenskega postopka, v nasprotju z ustavo. Sodnica je zato iz spisa izločila sporne dokaze, pritožbo koprskega tožilstva pa so višji sodniki zavrnili.

Ko je spis prevzel novogoriški okrajni sodnik, je sprejel podobno odločitev, na katero pa se je pritožilo novogoriško tožilstvo. Na novogoriškem sodišču so nam pojasnili, da so višji sodniki nedavno potrdili, da je odločitev o izločitvi dokazov, pridobljenih na podlagi bioloških sledi, pravilna. Tako v spisu ni več ključnih dokazov. Začetka sodnega postopka na novogoriškem okrajnem sodišču še niso razpisali, kot najbolj verjeten možen razplet pa se zdi, da bo sodišče zavrnilo obtožbo ...

Napad na kamarški kobili, ki je pretresel in prestrašil javnost, se je zgodil 5. julija leta 2013. Oskrbnik živali je tisti petek proti večeru naletel na grozljiv prizor. Takrat še neznani storilec je z ostrim predmetom porezal kobili Rižano in Cabidoule. Veterinarji v ljubljanski veterinarski kliniki so jima oskrbeli približno 50 vreznih ran. Še dva meseca po napadu sta okrevali v kliniki, nato so ju premestili v rehabilitacijski center pri Polzeli, začasni dom pa sta kasneje dobili pri rejcu v bližini rezervata.

Igor C. je na začetku sojenja lani jeseni zanikal, da bi bil prav on tisti, ki je hudo ranil obe kobili. Trdil je, da je konje le božal in jim dajal seno. A njegov DNK so našli tudi na požaganem orodju v Škocjanskem zatoku, kamor naj bi se vrnil nekaj dni po grozljivem napadu.

Na začetku sojenja je bilo veliko govora tudi o zdravju Igorja C. Izvedenec psihiatrične stroke je pri njem ugotovil sinusoidno osebnostno motnjo. Odvetnik Milan Krstič pa je predlagal, da bi sodišče zaslišalo tudi psihiatra iz Trsta, ki naj bi pred leti menda ugotovil, da ima Koprčan motnjo avtističnega spektra.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano