Sova znova: Bojan Bratuša in Zvone Černač morata (še enkrat) na sodišče

Koprsko sodišče se bo še ukvarjalo s Sovo. Višje sodišče je namreč razveljavilo sodbo v postopku, v katerem nekdanji višji uslužbenec Sove Bojan Bratuša toži nekdanjega poslanca in predsednika komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami Zvoneta Černača zaradi razžalitve ter zahteva 21.000 evrov zaradi duševnih bolečin. Bratuši sicer na prvi stopnji ni uspelo.

Zvone Černač Foto: Tina Kosec
Zvone Černač Foto: Tina Kosec

KOPER > Bojan Bratuša je v tožbi trdil, da so ga prizadele izjave Zvoneta Černača v medijih v letu 2010, da naj bi Sova iz ilegalnega črnega fonda financirala podjetje Webs, njegovo lastništvo pa prenesla na Karmen Bratuša, ženo Bojana Bratuše, ter da je po odhodu Bratuše iz Sove “prišlo do odtujitve sredstev in opreme ter so bila pridobljena nekatera znanja in informacije, ki bi lahko pomenila potencialno nevarnost za uporabo v nezakonite namene”. Bratuša je te očitke razumel kot poseg v svojo zasebnost, čast in dobro ime. Poudaril je, da ni javna osebnost, da se nikoli ni javno izpostavljal in se kot uslužbenec Sove niti ni smel, zaradi Černačevih izjav pa da se je znašel v središču medijske pozornosti. Černačeve očitke je označil za izmišljene.

Černač pa je trdil, da si ničesar ni izmislil, ampak da je povzel le poročila delovnih teles državnega zbora, zato po njegovem Bratuše ni mogel razžaliti. Poleg tega je prepričan, da je za poročanje o tem obstajal javni interes.

Bratuša se je pritožil

Koprsko sodišče na prvi stopnji Bratuši ni pritrdilo. A se je ta pritožil in višje sodišče je sodbo razveljavilo ter vrnilo v ponovno sojenje. “Ocenilo je, da se sodišče prve stopnje v sodbi ni opredelilo do tega, ali se je ime Bojana Bratuše v povezavi z zgodbo Sove in družbe Webs v medijih prvič pojavilo, ko ga je omenil Zvone Černač, ali pa se je to zgodilo že prej. V sodnem postopku smo že dokazali, da je bilo ime gospoda Bratuše v medijih razkrito že prej, dokazi so v spisu. Res pa je, da se sodišče prve stopnje do tega ni opredelilo tudi v sodbi in na to je opozorilo višje sodišče. A to bomo lahko hitro razčistili v ponovljenem postopku in pričakujem, da bo sodba enaka kot prvič: to je, da Zvone Černač ni razžalil Bojana Bratuše,” je odločitev višjega sodišča povzel Černačev odvetnik Janez Stušek.

V povsem nasprotno je po prebiranju sodbe višjega sodišča prepričan odvetnik Bojana Bratuše Jožef Klavdij Novak iz družbe Čeferin. “Iz sodbe višjega sodišča izhaja, da je sodišče na prvi stopnji napačno ugotovilo dejansko stanje in naredilo več napak. Če bo v ponovnem sojenju sledilo napotkom višjega sodišča, pričakujem ugodno odločitev za mojo stranko,” pravi Novak.

Zaradi Sove tožil tudi Podbregar

To pa ni edina tožba, ki je doletela Zvoneta Černača zaradi njegovih izjav, povezanih s Sovo. Tožil ga je tudi nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar, ki je od Černača zahteval 50.000 evrov, a tudi njemu na prvi stopnji ni uspelo. Odločitev še ni pravnomočna, saj je Podbregar napovedal, da se bo verjetno pritožil.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano