Sojenje za rop SKB: vpletena tudi odvetnika

Domnevno iskanje alibija za domnevnega roparja banke SKB leta 2005 Dejana Vidmarja, v katerega naj bi se vpletel tudi njegov odvetnik Dejan Marković, je prineslo pet ovadb. Istočasno se je v sodni preiskavi znašla neka druga odvetnica, ki naj bi poskušala vplivati na ključno pričo v sojenju domnevni mednarodni preprodajalski združbi.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Uradne potrditve, kdo je med peterico ovadenih v zadevi SKB, ni. V poročilu policije, ki so ga prebrali na sojenju zaradi ropa sefov banke SKB leta 2005, pa so se poleg Vidmarja znašli še njegov zagovornik, sedaj že pokojna Vidmarjeva partnerica Zorica Škrbić, ki so jo junija lani pretepli do smrti (ravno v četrtek se je v tej zadevi začela sodna preiskava), ter priča v postopku Zlatan Velić.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) jih je vzel pod drobnogled potem, ko je pred skoraj dvema letoma na ljubljansko okrožno sodišče prišlo anonimno pismo.

V njem je pisalo, da obtoženi "iščejo alibije, imajo povsod lovke in pričam nudijo veliko denarja", da bi te lagale. K temu so bile priložene kopije enajstih pisem, policija in tožilstvo domnevata, da je večino teh pisem spisal Vidmar, jih med obiski predal Škrbićevi, ta pa jih je pretipkala in dostavila naslovnikom. V več pismih piše, da zmanjkuje časa in da je treba pohiteti. Avtor pisem naslovnike pošilja v Beograd oziroma Bolgarijo iskati alibi, osebi "Zori" pa nalaga, naj naslovnikom da po 1000 evrov.

Marković pa naj bi po navedbah enega od pisem pristal na to, da se sreča z eno od prič v sojenju zaradi ropa, Zlatanom Velićem, in se z njo dogovori o vseh podrobnostih krivega pričanja. Odvetnik je že med branjem teh pisem zatrdil, da se s pričo ni sestal in da se je z vsebino pisma seznanil šele, ko je tožilstvo to pismo vložilo v spis. Zdaj pa je Marković povedal, da o ovadbah ne ve nič in da ima čisto vest. Dajanje navodil je že v sodnem postopku zanikal tudi Vidmar.

A kljub temu je NPU maja lani, kakor so razložili na policiji, zoper pet osumljenih na specializirano tožilstvo podal kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj oviranja pravosodnih in drugih državnih organov, dogovora za kaznivo dejanje, krive izpovedbe in preprečitve dokazovanja. Tožilstvo je zadevo začelo obravnavati šele decembra, zato odločitev o nadaljevanju postopka še ni sprejeta, so pojasnili na omenjenem tožilstvu.

Vidmar je bil sicer lani poleti s soobtoženim Sašom Nosetom zaradi ropa obsojen na prvi stopnji.

V sodni preiskavi pa je odvetnica Maksimiljana Kincl Mlakar, ki se je po mnenju organov pregona v kaznivo dejanje zapletla med zastopanjem domnevnega preprodajalca Fadila Omića.

Po poročanju Večera je novembra 2010 na tožilstvo prišla anonimka, v kateri je pisalo, da skušata odvetnica in Omić ključno pričo sojenja napeljati h krivemu pričanju. Pričo naj bi vseskozi klicala in nanjo pritiskala, kaj naj pove na sodišču, priča pa je na sojenju tudi spremenila izjavo iz preiskave.

Izpis telefonskega prometa je pokazal, da je bilo v obravnavanem spornem času 60 telefonskih klicev med odvetnico in pričo, samo na dan zaslišanja 25. Odvetnico so kriminalisti ovadili zaradi suma kaznivega dejanja napeljevanja h krivi izpovedi, slovenjgraško tožilstvo pa je na celjsko okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo, ki je zdaj uvedena tako zoper odvetnico kot Omića.

STA


Najbolj brano