Sojenje se bliža koncu

Dobro uro je včeraj trajalo pričanje direktorja Rižanskega vodovoda Zdravka Hočevarja, nato pa je sodnik kar dve uri bral listine iz sodnega spisa. Sojenje Borisu Popoviču in Georgiu Bagievu zaradi zlorabe uradnega položaja se počasi približuje koncu, vendar mora sodnik zaslišati še tri priče in prebrati še nekaj listin.

Na koprskem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje Borisu Popoviču in Georgiu Bangievu. Foto: Danijel Cek
Na koprskem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje Borisu Popoviču in Georgiu Bangievu. Foto: Danijel Cek

KOPER > Na koprskem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje koprskemu županu Borisu Popoviču in predstojniku urada za okolje in prostor Georgiu Bagievu, ki jima tožilstvo očita, da sta zlorabila uradni položaj in pri menjavi osmih parcel v Valdoltri za zemljišče v Kopru občino oškodovala za najmanj 190.000 evrov.

Spomnimo, zgodba se je začela, ko je občina zaradi gradnje ceste in ostale infrastrukture (predvsem vodovoda) nad Dolinsko cesto v Kopru potrebovala 660 kvadratnih metrov zemljišča, ki je bilo v lasti Eme Brljavac in Ondine Matkovič. Ker gospe zemljišča nista hoteli prodati po ceni, ki jima jo je ponujala občina, jima je občina v zameno ponudila osem parcel v v Valdoltri, v skupni izmeri 1749 kvadratnih metrov. Občina je gospe sicer sprva nameravala razlastiti, nato pa je od tega odstopila.

Ženi ni bilo všeč

Lastnici sta sprejeli ponudbo za menjavo parcel, takrat pa je v zgodbo vstopil nekdanji nogometni reprezentant Mladen Rudonja. Ker gospe nista imeli denarja za doplačilo razlike vrednosti parcel, naj bi jima ponudil pomoč in z njima podpisal predpogodbo za nakup parcel. Dan po podpisu predpogodbe je menjavo odobril koprski občinski svet, nato pa je posel stekel. Rudonja je na sodišču pričal, da je nameraval v Valdoltri zidati hišo, ker pa lokacija ni bila všeč ženi, je sklenil, da bo parcele prodal.

Stopil je do VeselkaOja in njegovemu podjetju Ediling, ki je leto prej v bližini omenjenih parcel v Valdoltri od občine že kupil nekaj zemljišča, prodal vseh 1749 kvadratnih metrov zemljišča. Ker je te parcele občina v preteklosti ponujala na javni dražbi, nato pa jih je umaknila iz prodaje, za sosednje pa je Ediling na dražbi odštel po 200 evrov za kvadratni meter, so se primera lotili kriminalisti. Tožilstvo je Popoviča nato obtožilo zlorabe uradnega položaja, Bangieva pa pomoči pri tem kaznivem dejanju. Ediling je namreč na koncu Rudonji plačal 140 evrov za kvadratni meter, po mnenju tožilstva pa je koprska občina s tem manevrom ostala brez zajetnega dela kupnine.

Rešili težavo z vodo

Obtožena sta zanikala, da bi ravnala v nasprotju z načelom dobrega gospodarja. Zatrdila sta, da je občina nujno potrebovala zemljišča v Kopru, da je lahko zgradila vodovodno omrežje in široko cesto za stanovalce nad Dolinsko cesto. To je včeraj potrdil tudi direktor Rižanskega vodovoda Zdravko Hočevar, ki je zatrdil, da ga takrat ni zanimalo, kdo stanuje na hribu nad Dolinsko, ampak le to, da bodo ti stanovalci dobili vodovodno omrežje.

Včeraj bi morali pričati še Darko Grad, Peter Donoval in občinska uradnica, ki pa so se opravičili. Njihovo zaslišanje je predlagala obramba. Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji torek, ko naj bi sodnik Matevž Gros zaslišal zadnje tri priče in prebiral listinske dokaze obrambe. DC


Najbolj brano