Sodnica se z zadevo Bavčar ukvarja tudi v prostem času

Po objavi posnetkov Igorja Bavčarja med igranjem košarke in napovedi pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, da bodo, če bo primer Bavčar zastaral, letele glave, se je včeraj oglasil predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik. Zagotovil je, da bo sodba napisana v razumnem roku.

Marjan Pogačnik Foto: STA
Marjan Pogačnik Foto: STA

LJUBLJANA > Težko je oceniti, ali so večji vihar povzročili posnetki Igorja Bavčarja, nepravnomočno obsojenega na zaporno kazen v zadevi Istrabenz, med igranjem košarke, ali izjava ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, da bodo v primeru, če zadeva zastara, letele glave. Bavčar se je, kot je znano, po prvi pravnomočni sodbi, ki jo je vrhovno sodišče sicer kasneje razveljavilo, izognil odhodu v zapor zaradi zdravstvenih težav in celo operacije na srcu. Bavčar je bil nedavno v ponovnem sojenju nepravnomočno obsojen na pet let zapora, sodba, na katero je Bavčar že napovedal pritožbo, še ni spisana, primer pa zastara prihodnje leto. Vse skupaj je očitno pogrelo ministra Klemenčiča, ki se je v televizijskem nastopu odzval z napovedjo o “letenju glav” v primeru zastaranja.

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je včeraj pojasnil, da sodba v zadevi Istrabenz zaradi obsežnosti ne bo napisana v 30-dnevnem roku, bo pa v razumnem času. Sodnica, ki mora spisati sodbo, se z zadevo Istrabenz ukvarja tudi v prostem času in bo storila vse, da razprava o zastaranju ne bo postala realna opcija. Pogačnik je zagotovil, da zadevo spremlja ves čas, ostro pa se je odzval na Klemenčičeve besede. Izjava ga je presenetila zlasti zato, ker v Sloveniji obstajajo tri veje oblasti, med katerimi ni hierarhičnega odnosa, pa tudi zato, ker Klemenčiča šteje za vrhunskega pravnika.

“Odgovornost znotraj sodne veje oblasti ugotavljajo po predpisanih postopkih za to določeni organi, na primer sodni svet, ki imenuje in razrešuje predsednike sodišč,” je dejal Pogačnik. Predstavnike različnih vej oblasti je pozval, naj ostanejo znotraj svojih pristojnosti, in dodal: “Ne bom dovolil, da kdorkoli, še preden je sodnik naredil kakšno napako, grozi z nečim, za kar sploh nima pristojnosti.”

Bolj medlo so se na Klemenčičeve izjave odzvali na vrhovnem sodišču. V skopem sporočilu pojasnjujejo, da vrhovno sodišče ne more komentirati ministrove izjave in da verjamejo, da jo bo dodatno pojasnil (česar pa v dveh dneh še ni storil, op. p.). O ukrepih glede hipotetičnega zastaranja je še preuranjeno govoriti, pravijo na vrhovnem sodišču, ob tem pa dodajajo: “Primer vsekakor predstavlja dobro priložnost, da se na širši strokovni, družbeni in politični ravni izostrijo in celovito ter iskreno premislijo splošna vprašanja tako glede zdravniških potrdil kot tudi nekaterih zastaralnih rokov.” SK


Najbolj brano