Sodnica je Cernica oprostila terorizma

“Upam, da je bila to šola za vse življenje,” je po razglasitvi sodbe sodnica Meri Mikac položila na srce 25-letnemu Ivanu Cernicu, ki ga je specializirano državno tožilstvo obtožilo kaznivega dejanja terorizma. Sodnica Mikac pa ga je v tem delu oprostila očitkov, saj je presodila za to ni dovolj dokazov. Mu je pa zaradi trgovanja s prepovedano drogo in uporabe ponarejenega italijanskega vozniškega dovoljenja izrekla leto in tri mesece zapora. Ker je kazen skoraj v celoti že prestal, mu je odpravila pripor.

Odvetniku Gorazdu Gabriču (desno) je uspelo sodišče prepričati, da Ivan Cernic ni terorist.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Odvetniku Gorazdu Gabriču (desno) je uspelo sodišče prepričati, da Ivan Cernic ni terorist.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Z oprostilno sodbo se je tako končalo prvo sojenje za kaznivo dejanje terorizma v Sloveniji. Ivan Cernic, 25-letni zamejski Slovenec, ki je bil v priporu od lanskega 6. decembra, je po razglasitvi sodbe včeraj v koprskem zaporu le še vzel svoje stvari in odšel domov. Decembra lani so ga prijeli na pošti v Grgarju, od koder je 12. novembra lani pod lažnim imenom Boris Mannlicher češkemu ministru Andreju Babišu poslal pošiljko, v kateri je bilo deset gramov izredno nevarnega živosrebrovega klorida. 5. decembra lani je s pošte v Italiji poslal še tri poštne pošiljke z živosrebrovim kloridom Ludeku Vaneku, Miroslavu Frimlu in Martinu Bartesu.

Na pošti v Grgarju pa ga je ob prijetju čakala pošiljka, v kateri je bilo 25,62 grama droge MDMA, nekaj dni pred tem pa je zanj prispela tudi pošiljka, v kateri je bilo 50 pivnikov s podobo Marilyn Monroe, prepojenih z LSD.

Ker so predstavniki češke vlade ob pošiljkah z nevarnimi snovmi dobili še grozilno pismo (podpisal ga je Maščevalec), v kateri so še vedno neznani storilci zahtevali pet oziroma šest tisoč bitcoinov, sicer bi nevarne snovi uporabili na mestih, kjer se zbira veliko ljudi, je specializirano državno tožilstvo Cernica obtožilo kaznivega dejanja terorizma.

“Ni dovolj dokazov”

A je sodnica Meri Mikac Cernica tega kaznivega dejanja oprostila. “Ni dovolj dokazov, da bi obtoženi z gotovostjo storil to kaznivo dejanje,” je poudarila v obrazložitvi sodbe. Po obtožbi naj bi Cernic sodeloval z neznanimi storilci, vendar je sodnica ugotovila, da v spisu ni nobenih dokazov o povezanosti Cernica s temi neznanimi storilci. So le domneve, je dodala. Pojasnila je še, da so policisti v računalniku obtoženega iskali podatke o virtualnem računu, na katerega naj bi češka vlada nakazala zahtevano vsoto, a ga niso našli. Prav tako niso našli nobene povezave z grozilnim pismom. “Nobenega dvoma ni o tem, da je obtoženi poslal pošiljke Babišu in še trem češkim državljanom,” je potrdila sodnica Mikac, a dodala, da ni nobenih dokazov o tem, da je Cernic vedel kaj tudi o grožnjah. Hkrati pa je dodala, da je iz podatkov, ki so v sodnem spisu, jasno, da policija na Češkem preiskuje kaznivo dejanje izsiljevanja, ne pa terorizma. Kako naj bi potem v Sloveniji govorili o terorizmu, se je vprašala sodnica.

“Tožilstvo mora dokazati, da je nekdo nekaj storil, ne pa obramba, da tega ni storil,” je poudarila. V sodnem spisu ni nobenega podatka o tem, kdo naj bi bili trije ljudje, ki jim je Cernic še poslal pošiljke z živosrebrovim kloridom. Pošiljka, ki jo je iz Švedske pred Babišem dobil češki notranji minister, pa je v obtožbi samo omenjena. “Ne najdemo povezave med tema pošiljkama,” je sklenila sodnica in Cernica v dvomu oprostila.

Lahko bi šlo za kakšno drugo kaznivo dejanje

Odgovorila je tudi na vprašanje o tem, ali bi morebiti v tem primeru lahko šlo za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti. Opis v obtožbi je bil premalo konkretiziran, da bi lahko obtožbo sama spremenila v tej smeri, je pojasnila sodnica Mikac.

Glede neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter uporabe ponarejene javne listine, pa je obe kaznivi dejanji Cernic priznal. Ker še ni bil kaznovan, se je sodišče držalo spodnje meje predpisane kazni. Za kaznivo dejanje, povezano s prepovedanimi drogami, je Cernica obsodila na leto in mesec dni zapora, za ponarejeno italijansko vozniško dovoljenje mu je prisodila tri mesece, nato pa mu je določila enotno kazen leto in tri mesece zapora.

Šola za vse življenje

“Upam, da je bila to šola za vse življenje. Gibali ste se po robu,” je nazadnje sodnica Mikac dejala Cernicu. Glede na to, da ga zanima tudi orožje in vojaščina, s čimer so povezane tudi negativne stvari, ga je posvarila pred tem. “Vsi vemo, kaj danes pomeni beseda terorizem,” je še dodala in mu svetovala, naj se raje posveti veterini, ki jo študira.

Cernic je ob odhajanju iz sodne stavbe - zadovoljen z odločitvijo sodnice - ponovil, da z grožnjami češki vladi ni imel nič.

Z razpletom je zadovoljen tudi odvetnik Gorazd Gabrič, ki je zagovarjal Cernica. “S strokovnimi pričami smo poskušali sodišču pokazati, da ni terorist,” je poudaril odvetnik Gabrič. Če bo sodba postala pravnomočna, Cernicu tako ostaneta še dobra dva meseca zaporne kazni. Odvetnik je pojasnil, da bodo v tem primeru predlagali, da Cernic kazen odsluži z delom v splošno korist.

Sojenje sta spremljala tudi Cerniceva starša, mama ob koncu ni mogla skriti solz, oče, ki je s prstom kazal na slovensko policijo, češ da ni naredila vsega, kar bi morala, pa je dejal, da so pravzaprav oni “žrtve terorizma”.

Specializirano državno tožilstvo, ki je sodišču predlagalo, da Cernica zaradi vseh treh kaznivih dejanj obsodi na sedem let zapora, je že napovedalo pritožbo.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano