Sodna preiskava zoper osebe v Petanovem krogu zaradi pomoči pri zlorabi položaja

Koprsko okrožno sodišče je uvedlo sodno preiskavo zoper Bogdana Pušnika, Mladena Kučiša, Marka Ignjića, Aleksandra Jereba in Milana Neffata zaradi suma kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi položaja, so potrdili na koprskem sodišču. Gre za osebe, ki naj bi prvemu možu DZS Bojanu Petanu pomagale pri pridobitvi protipravne premoženjske koristi.

Bojan Petan Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Bojan Petan Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Na koprskem sodišču so danes potrdili, da je sklep o uvedbi sodne preiskave zoper Bogdana Pušnika in druge navedene pravnomočen, kar pomeni, da je sodna preiskave zoper njih uvedena. Preiskavo, o kateri je v torek poročal spletni portal Siol.net, so uvedli zaradi kaznivega dejanja pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe položaja, dodajajo na sodišču.

Pojasnili so, da se preiskava zoper Petana nadaljuje z zaslišanjem prič, medtem ko specializirano državno tožilstvo zoper lobista Francija Zavrla ni zahtevalo uvedbe preiskave, kot so lani poročali nekateri mediji.

Sodelovali pri Petanovem lastninjenju term Čatež

Nekdanji prvi mož borznoposredniške hiše Pušnik, nekdanji predsednik uprave Term Čatež Mladen Kučiš in direktor finančne družbe Nisa Marko Ignjić naj bi sodelovali pri Petanovem lastninjenju Term Čatež v letih 2007 in 2008, lastnik Akustike Group Aleksander Jereb in njegova družba ter cenilec Milan Neffat pa naj bi Petanu leta 2009 z nakupom poslovnega kompleksa na Letališki cesti v Ljubljani pomagali oškodovati Turistično podjetje Portorož, pozneje pripojeno Marini Portorož. Akustika Group naj bi pri tem poslu po mnenju tožilstva pridobila 5,5 milijona evrov premoženjske koristi, je poročal Siol.net.

Nepravilnosti, na katere se osredotoča sodna preiskava, naj bi se po navedbah portala nanašale na prodajo dveh svežnjev delnic Term Čatež v letu 2007, ki sta ju obvladovala Turistično podjetje Portorož in Marina Portorož. Obe družbi sta bili takrat v lasti Term Čatež.

Marina Portorož je za svoj sveženj avgusta 2007 prejela ponudbo podjetja Ambient. Podjetje osumljenega Ignjiča Nisa je tedaj z objavo prevzemne namere za Marino Portorož ohromilo družbo, saj je ta lahko mesec dni opravljala le tekoče posle. Skupaj s Kučišem naj bi preprečila prodajo Ambientu s tem, da je Marina delnice prodala Termam Čatež, ko je te že obvladovala DZS. Denar za nakup teh delnic pa so Terme Čatež, ki jih je vodil Kučiš, dobile s posojilom Marine Portorož.

Enako se je zgodilo s svežnjem delnic v lasti TPP. Te je Marina Portorož prodala Termam Čatež, še prej pa jim je odobrila 13-milijonsko posojilo.

Ignjič zadeve noče komentirati, Kučiš, ki je v pritožbi na sklep o preiskavi zatrdil, da sta bila s Petanom ves čas v sporu in zato dogovor med njima ni mogel obstajati, pa za portal ni bil dosegljiv. V pritožbah na sklep o preiskavi so vsi trije zanikali očitana dejanja.

Towra naj bi bila delniško parkirišče za DZS

Pušnik naj bi s Petanom izpeljal prodajo svežnja desetih odstotkov delnic term. Sveženj je bil leta 2005 v lasti Maksime, nato pa prek Factor banke in Centra naložb Boška Šrota konec leta 2007 prišel v last podjetja Rent A. To podjetje je bilo vsaj od julija 2009 v lasti luksemburške Towre, v ozadju katere naj bi bil Pušnik, ugotavlja tožilstvo. Pozneje je Rent A delnice tudi prodal Towri.

Med Towro in DZS naj bi obstajal dogovor, da DZS zagotovi 25 milijonov evrov za kupnino za delnice, Towra pa poskrbi, da delnice pristanejo v rokah lastnika po izboru DZS. Towra naj bi bila torej delniško parkirišče za DZS. Pušnik zadeve za Siol.net ni želel komentirati.

Sporna preprodaja zemljišč

Jereb in Akustika Group pa sta se v preiskavi znašla zaradi preprodaje zemljišč v ljubljanskem BTC, s katero naj bi oškodovali Turistično podjetje Portorož. Lastnik zemljišča je bilo podjetje Avto-Phone, ki ga je obvladoval Jereb. Marina Portorož je prek nekdanjega Hypo Leasinga, ki je bil le začasni kupec, za zemljišče odštela 15 milijonov evrov, čeprav so cenitve kazale, da je vredno 5,5 milijona evrov manj. S tem naj bi Jerebova družba nezakonito pridobila veliko premoženjsko korist.

Jereb je v preiskavi zatrdil, da prodaja po višji ceni od tržne ni kazniva, če je kupec pripravljen plačati več. A sodišče je pritrdilo sumu tožilstva, da je obstajal dogovor med njim in Petanom, še poroča Siol.net.

STA


Najbolj brano