Sodišče zavrglo obtožbo zaradi mučenja kamarških kobil

Sodna zgodba o napadu na kamarški kobili v Škocjanskem zatoku se je pred nekaj tedni končala. Na okrajnem sodišču v Novi Gorici so obtožbo proti Igorju C. zavrgli, sklep pa je pred dnevi postal pravnomočen.

Veterinarji so kamarškima kobilama oskrbelii več kot 50 ran. Foto: Arhiv Dopps
Veterinarji so kamarškima kobilama oskrbelii več kot 50 ran. Foto: Arhiv Dopps

NOVA GORICA, KOPER > Koprsko državno tožilstvo je proti Igorju C. vložilo obtožbo zaradi mučenja živali, pa tudi zaradi poškodovanja tuje stvari. Koprski kriminalisti, ki so preiskovali napad na kamarški kobili, ki se je v Škocjanskem zatoku zgodil poleti leta 2013, so na povodcu, s katerim je storilec kobili privezal k ogradi, našli biološke sledi storilca. V forenzičnem laboratoriju pa so ugotovili, da gre za DNK takrat 28-letnega Igorja C. Njegov vzorec so v bazi DNK hranili že več let, saj so ga policisti kot mladoletnika obravnavali zaradi suma kaznivega dejanja tatvine, a so postopek proti njemu ustavili.

Ker pa je ustavno sodišče lani odločilo, da je zakon o policiji v delu, ki omogoča hranjenje vzorcev DNK osumljenih, tudi če niso bili pravnomočno obsojeni, do zastaranja kazenskega postopka, v nasprotju z ustavo, je sodnica koprskega okrajnega sodišča iz spisa izločila sporne dokaze.

Njeno odločitev so potrdili tudi višji sodniki. Ker je koprska okrajna sodnica zapustila sodne vrste, je sodni spis skupaj s še nekaterimi njenimi primeri romal na novogoriško okrajno sodišče. Tam je okrajni sodnik ponovno odločal o izločitvi dokazov in odločil tako kot v Kopru. Na sklep se je tokrat pritožilo novogoriško tožilstvo, a so tudi tokrat višji sodniki v večjem delu potrdili odločitev okrajnega sodnika.

Ker je spis ostal brez ključnih dokazov, je v začetku oktobra sprejel sklep, da obtožbo proti Igorju C. zavrže. Na sodišču v Novi Gorici so pojasnili, da na sklep niso dobili nobene pritožbe, tako da je pred kratkim postal pravnomočen. Tako na okrajnem sodišču v Novi Gorici v tej zadevi niso razpisali nobene obravnave.

Na koprskem okrajnem sodišču je sodnica lani jeseni začela sojenje. Igor C. je takrat zanikal, da bi ranil obe kobili. Je pa povedal, da je konje v Škocjanskem zatoku božal in jim dajal seno. Njegov DNK pa so našli tudi na požaganem orodju, kamor naj bi se vrnil nekaj dni po napadu na kobili.

Napad na kamarški kobili se je v Škocjanskem zatoku zgodil 5. julija leta 2013. Oskrbnik živali je naletel na grozljiv prizor. Takrat še neznani napadalec je z ostrim predmetom kobilama zadal skupaj več kot 50 ran. Mlajša kamarška kobila Cabidoule, ki so jo v Škocjanski zatok pripeljali le nekaj tednov pred napadom, je imela 32 ran, več tudi po nosnem grebenu. Poškodbe so bile tako hude, da bo vedno težko dihala. Starejši kobili Rižani pa so veterinarji oskrbeli 25 ran. Oba konja je napadalec fizično in psihično trajno pohabil. Kriminalisti so biološke sledi našli na povodcu, s katerim je napadalec eno od kobil med mučenjem privezal k ogradi. Igorju C. je tožilstvoše očitalo, da je v dneh, ki so sledili napadu, v ogradi na grabljah, vilah in motiki polomil lesene ročaje. Njegove biološke sledi naj bi našli tudi na orodju.

Sodišče je za Igorja C. postavilo tudi sodnega izvedenca psihiatrične stroke, ki je pri njem ugotovil osebnostno motnjo, zagovornik obtoženega Milan Krstić pa je vztrajal, da bi morali zaslišati tudi psihiatra iz Trsta, ki naj bi ugotovil, da ima Koprčan motnjo avtističnega spektra. Sodišče je zaslišalo še več prič, a je postopek, ko je sodnica odšla v drugo službo, prekinilo.

Odvetnik Krstić bo ob takšnem razpletu še vedno vztrajal, da Igor C. s tem napadom na kobili nima ničesar. “Če je nek dokaz nedovoljen, je to neobstoječ dokaz,” je pripomnil: “Ker ni dokazov, je sodišče zavrglo obtožbo.” Po njegovih besedah je dejstvo, da je Igor C. po tem dogodku šel v Škocjanski zatok in da so policisti zato našli krivca v njem.

V Naravnem rezervatu Škocjanski zatok, ki je med drugim vložilo tudi premoženjsko pravni zahtevek zaradi stroškov zdravljenja ranjenih kobil, z odločitvijo sodišča niso seznanjeni. So pa presenečeni nad takšnim razpletom.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano