Sodišče uvedlo preiskavo zoper štiri vodilne propadlih Zvonov

Mariborsko okrožno sodišče je na zahtevo specializiranega državnega tožilstva prejšnji teden uvedlo sodno preiskavo zoper štiri nekdanje vodilne v cerkvenih finančnih holdingih Zvon Ena in Zvon Dva. Kot so potrdili na specializiranem državnem tožilstvu, četverico sumijo kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

MARIBOR > Časnik Večer je nedavno poročal, da gre za Simona Zdolška, Matejo Vidnar Stiplošek, Franca Ješovnika in odvetnika Ljuba Pečeta. Prav slednji naj bi imel po mnenju državnih tožilcev in kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) ključno vlogo pri prevzemu hrvaške Luke Zadar v letu 2007, ki ga je s 17,5-milijonskim posojilom financirala državna NLB.

Zgodbo je že leta 2011 razkril Večer, kriminalisti pa so po temeljiti preiskavi prišli do nedvomnih dokazov, ki dokončno potrjujejo sume. Kot so na specializiranem tožilstvu zapisali v zahtevku za uvedbo sodne preiskave, ki ga je pridobil časnik, so preiskovalci do podrobnosti rekonstruirati tok denarja od NLB do Luke Zadar.

Kriminalisti NPU so sicer že februarja izpeljali preiskavo, v kateri je bil pridržan Peče, oktobra lani pa prav tako 11 hišnih preiskav. Takratne preiskave naj bi bile prav tako povezane s cerkvenima družbama Zvon Ena in Zvon Dva, šlo naj bi za oškodovanje stečajne mase Zvona Dva.

Pop TV je takrat poročal, da preiskovalci Pečeta sumijo, da je s pomočjo preostalih osumljencev iz stečajne mase odtujil 56.000 delnic Luke Zadar, ki so na koncu pristale pri mariborskem poslovnežu Danijelu Robniku. Delnice naj bi brezplačno prenesli z Zvona Ena in Zvona Dva na družbo v Robnikovi lasti.

STA


Najbolj brano