Sodišče ustavilo sodno preiskavo zoper Berglunda

Ljubljansko okrožno sodišče je izdalo sklep o ustavitvi sodne preiskave zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda, avtorja oddaje Resnica o Patrii. Pregon je zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve predlagal Janez Janša zaradi po njegovem neresničnih izjav leta 2008 na finski nacionalni televiziji YLE oziroma v omenjeni oddaji.

Ljubljansko okrožno sodišče je ustavilo sodno preiskavo zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda, avtorja oddaje Resnica o Patrii Foto: STA
Ljubljansko okrožno sodišče je ustavilo sodno preiskavo zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda, avtorja oddaje Resnica o Patrii Foto: STA

LJUBLJANA > Magnus Berglund se je znašel v kazenskem postopku zaradi oddaje Resnica o Patrii, ki je bila na nacionalni televiziji predvajana pred volitvami leta 2008. Tožilstvo je zoper njega julija 2009 zahtevalo uvedbo preiskave na podlagi kazenske ovadbe, ki so jo vložili odvetniki Janeza Janše.

Janša je tožilstvu predlagal tudi pregon nekdanjega direktorja protikorupcijske komisije Draga Kosa in direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja ter nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika, piše Dnevnik.

Tožilstvo se s pregonom omenjenih ni strinjalo, je pa sredi 2009 zahtevalo uvedbo sodne preiskave zoper Berglunda. Po zaslišanju prič je preiskovalni sodnik spis septembra lani vrnil na tožilstvo, ki pa v Berglundovem ravnanju ni našlo znakov kaznivega dejanja in je maja letos odstopilo od pregona.

Janša bi postopek lahko nadaljeval tudi sam, a se po navedbah časopisa za to očitno ni odločil, ker bi pregon zoper Berglunda že septembra zastaral.

Janša je proti finskemu novinarju in YLE vložil tudi odškodninsko tožbo, v kateri je zahteval poldrugi milijon evrov odškodnine in umik izjav iz dokumentarne oddaje. Sodišče je decembra 2011 presodilo v prid Janše.

Del tožbe, ki se je nanašal na Švajgerja, je sodišče zavrnilo, Potočnik pa bi moral zaradi izjave, da je Janša oviral policijsko preiskavo, prvaku SDS plačati 6500 evrov.

A višje sodišče je sodbo potrdilo le glede razbremenjenega Švajgerja, v preostalem pa jo razveljavilo. Na ponovnem sojenju je sodišče Janševo tožbo proti Berglundu, YLE in Potočniku zavrnilo. Sodba še ni pravnomočna, piše Dnevnik.

STA


Najbolj brano