Sodišče razširilo preiskavo glede izčrpavanja DZS tudi na Petana

Na koprskem okrožnem sodišču so v primeru izčrpavanja DZS razširili preiskavo, ki je tako zdaj uvedena proti Bojanu Petanu in Dušanu Černetu zaradi zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti ter še proti šestim osebam zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanju. Preiskava je uvedena tudi zoper družbe DZS, Akustika Group in MS Invest.

Bojan Petan Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Bojan Petan Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Sodišče je že lani uvedlo preiskavo zoper Bogdana Pušnika, Mladena Kučiša,Marka Ignjića, Aleksandra Jereba in Milana Neffata zaradi suma kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi položaja.

Kot so danes pojasnili na koprskem sodišču, so v tej zadevi najprej izdali sklep o uvedbi preiskave, nato pa še sklep o njeni razširitvi, oba sklepa pa sta pravnomočna.

Preiskava je tako poleg že omenjenih uvedena še proti predsedniku uprave DZS Bojanu Petanu in nekdanjemu prvemu možu Marine Portorož Dušanu Černetu zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanju še proti Matjažu Satlerju.

Preiskavo so uvedli tudi zoper gospodarske družbe DZS, Akustika Group in MS Invest, prav tako zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Nekdanji prvi mož borznoposredniške hiše Pušnik, nekdanji predsednik uprave Term Čatež Kučiš in direktor finančne družbe Nisa Ignjić naj bi, kot je že lani poročal portal Siol.net, sodelovali pri Petanovem lastninjenju Term Čatež v letih 2007 in 2008, lastnik Akustike Group Jereb in njegova družba ter cenilec Neffat pa naj bi Petanu leta 2009 z nakupom poslovnega kompleksa na Letališki cesti v Ljubljani pomagali oškodovati Turistično podjetje Portorož, pozneje pripojeno Marini Portorož. Akustika Group naj bi pri tem poslu po mnenju tožilstva pridobila 5,5 milijona evrov premoženjske koristi.

Nepravilnosti naj bi se po navedbah portala med drugim nanašale na prodajo dveh svežnjev delnic Term Čatež v letu 2007, ki sta ju obvladovala Turistično podjetje Portorož in Marina Portorož. Obe družbi sta bili takrat v lasti Term Čatež.

Kot je v torek poročal Siol.net, so v začetku lanskega leta na tožilstvu zahtevali razširitev sodne preiskave še zoper Petana, Černeta, direktorja in lastnika MS Invest Satlerja, DZS in MS Invest. Po pritožbah je višje sodišče zavrnilo uvedbo sodne preiskave le zoper DZS. Preiskava proti preostalim je pred dnevi postala pravnomočna.

Med akterji te zgodbe so mediji omenjali tudi Francija Zavrla, ki pa je konec lanskega leta sam predložil obvestilo tožilstva, da je konec novembra zavrglo ovadbo zoper njega.

STA


Najbolj brano