Sodišče oprostilo Jakliča in soobtožene v zadevi Vzajemna

Okrožno sodišče v Ljubljani je oprostilo nekdanjega predsednika Vzajemne Marka Jakliča in soobtožene v zadevi Vzajemna, nekdanjega člana uprave zavarovalnice Franca Henigmana ter nekdanja vodilna v podjetju S&T Klavdija Godniča in Saša Bergerja.

Okrožno sodišče v Ljubljani je oprostilo nekdanjega predsednika Vzajemne Marka Jakliča. Foto: STA
Okrožno sodišče v Ljubljani je oprostilo nekdanjega predsednika Vzajemne Marka Jakliča. Foto: STA

LJUBLJANA > Obtožnica je nekdanjega predsednika uprave Vzajemne Marka Jakliča in Franca Henigmana, ki je bil v upravi Vzajemne odgovoren za področje informacijske tehnologije, bremenila, da sta odobrila preplačilo dejanske vrednosti pogodbe s S&T za vzpostavitev informacijskega sistema v višini 551.213 evrov.

Denar naj bi potoval prek družbe S&T Slovenija in z njo povezanimi podjetji v tujini, na koncu pa prek več deset fiktivnih poslov končal na računu Jakličevega podjetja M-Kontakt. Denar naj bi se pozneje prelil v nepremičnine na Korčuli. Pri izvedbi načrta naj bi pomagala tedaj vodilna v podjetju S&T Klavdij Godnič in Sašo Berger.

Tožilec Jože Levašič je napovedal, da se bo pritožil na odločitev sodišča, ki je oprostilo četverico obtoženih v zadevi Vzajemna na čelu z nekdanjim predsednikom uprave Vzajemna Markom Jakličem. Jakličev zagovornik Boštjan Penko pa je zadovoljen nad “profesionalnostjo in pogumom” sodišča.

Tožilstvo je za Jakliča predlagalo štiri leta in enajst mesecev zapora, za Henigmana tri leta zapora, za Godniča tri leta in osem mesecev zapora za Bergerja pa tri leta zapora. Za vse je tožilstvo predlagalo tudi denarne kazni. Prav tako sta bili kot pravni osebi obtoženi podjetji S&T ter M-Kontakt, in sicer S&T za pomoč pri zlorabi položaja in pranju denarja, M-Kontakt pa za pranje denarja.

Jaklič sicer pri izreku sodbe ni bil navzoč.

STA


Najbolj brano