Sodišče bo sodbo Šrotu izreklo v petek

Z zaključnimi govori se je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes končala še glavna obravnava v sojenju zaradi kaznivih dejanj pri financiranju menedžerskega prevzema Pivovarne Laško.

Sodni senat bo sodbo nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu in soobtoženim izrekel v petek ob 13. uri Foto: STA
Sodni senat bo sodbo nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu in soobtoženim izrekel v petek ob 13. uri Foto: STA

LJUBLJANA > Sodni senat bo sodbo nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu in soobtoženim izrekel v petek ob 13. uri. Tožilec za Šrota predlaga pet let zapora.

Šrot, ki že prestaja skoraj šestletno zaporno kazen zaradi obsodbe za preprodajo delnic Istrabenza, je ob koncu sojenja poudaril, da zanika obtožbe o zlorabi položaja.

“Še vedno ne vem, komu sem naklepno želel pridobiti premoženjsko korist,” je dejal. Ponovil je, da so vsi verjeli “v projekt”, njegove načrte z menedžerskim prevzemom Pivovarne Laško pa da je preprečila politika, ki premoženje sedaj “raje prodaja Hrvatom in drugim”.

Tožilec: Nezakonito je, da so družbe financirale lasten prevzem

Nasprotno pa meni tožilec Jože Kozina, ki je v izjavi novinarjem danes dejal, da je njemu višina dosojene kazni na koncu sojenja nepomembna. “Tukaj je bistveno bolj pomembno doseči obsodilno sodbo, ker ta ne bo učinkovala samo za nazaj, temveč tudi za naprej,” je poudaril.

Tožilec namreč želi doseči obsodilno sodbo za takšen način menedžerskega prevzema, kjer je bilo v njegovo financiranje vključeno premoženje prevzetih družb. “Nezakonito je, da so družbe financirale lasten prevzem,” je poudaril Kozina. Dodal je, da bi bila obsodilna sodba v tem primeru tudi svarilo tistim, ki danes odkrito privatizirali bistvene podsisteme družbe, kot so zdravstvo, šolstvo in pokojninski sistem, to pa želijo storiti na isti način, brez tveganja in lastnih sredstev.

Kozina sicer za nekdanjo Šrotovo svetovalko Vesno Rosenfeld in nekdanjega direktorja Infond Holdinga Matjaža Rutarja zaradi pomoči pri zlorabi položaja predlaga dve leti in pol zaporne kazni. Po mnenju Kozine ni nobenega dvoma tudi o krivdi krovne družbe koncerna, družbe Atka-Prima, za katero predlaga denarno kazen v višini 100.000 evrov.

Obtožnica Šrotu očita, da je podjetje oškodoval za 110 milijonov evrov

Sojenje Šrotu in soobtoženim se je na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo januarja, v obtožnici pa mu tožilec očita, da je pri vodenju pivovarne zlorabil svoj položaj za “nezakonito financiranje svojega zasebnega projekta menedžerskega prevzema”. Pivovarno in njene hčerinske družbe je, kot je na začetku glavne obravnave dejal Kozina, oškodoval za 110 milijonov evrov.

Nekdanjemu direktorju Infond Holdinga Matjažu Rutarju in nekdanji Šrotovi svetovalki Vesni Rosenfeld tožilec očita pomoč pri kaznivem dejanju zlorabe položaja. Rutar naj bi, kot navaja obtožnica, Šrotu dal na razpolago družbo Infond Holding za zlorabo položaja, podpisal pa je tudi vse posojilne pogodbe, medtem ko naj bi Rosenfeldova prenašala Šrotova navodila vodilnim v skupini. Oba sta, tako kot med samim sojenjem, tudi v zaključnih besedah zavrnila vse obtožbe tožilca.

STA


Najbolj brano