Sodišče bo ponovno odločalo o procesni sposobnosti Zidarja

Prvostopenjsko sodišče bo ponovno odločalo o procesni sposobnosti nekdanjega direktorja SCT Ivana Zidarja. Višje sodišče v Ljubljani je namreč ugodilo pritožbi tožilstva in razveljavilo sklep, s katerim je sodišče ustavilo dva kazenska postopka zoper Zidarja, med drugim postopek v zadevi Fiesa.

Prvostopenjsko sodišče bo ponovno odločalo o procesni sposobnosti nekdanjega direktorja SCT Ivana Zidarja.  Foto: STA
Prvostopenjsko sodišče bo ponovno odločalo o procesni sposobnosti nekdanjega direktorja SCT Ivana Zidarja.  Foto: STA

LJUBLJANA > Ljubljansko višje sodišče je sklenilo, da so bili dokazi, vezani na ugotavljanje procesne sposobnosti obtoženega Ivana Zidarja, ki jih je sodišču predložilo tožilstvo, zbrani zakonito, so pojasnili na specializiranem državnem tožilstvu. Prvostopenjsko sodišče bo tako o Zidarjevi procesni sposobnosti odločalo še enkrat.

O ponovni vložitvi že zavrženih obtožnih aktov bo tožilstvo odločilo potem, ko bo sprejeta dokončna odločitev o procesni sposobnosti Zidarja.

Zoper nekdanjega prvega moža SCT sicer poteka več kazenskih postopkov, v zadevi Čista lopata pa je bil Zidar obsojen na leto in dva meseca zapora. Zaporne kazni sicer (še) ne prestaja, saj naj bi bil za to preveč bolan.

Komisija za fakultetna izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete je namreč ugotovila, da nekdanji direktor SCT Ivan Zidar zaradi slabega zdravstvenega stanja ni sposoben prestajati zaporne kazni v zadevi Čista lopata. Sodišče mu je tako odhod v zapor odložilo do 20. novembra letos.

Zidar je že na zadnjih nekaj sojenj prišel v spremstvu medicinskega osebja, nato pa zaradi slabega zdravja na zatožno klop ni več sedel. Tožilstvo je ves čas domnevalo, da se Zidar sojenju izogiba.

STA


Najbolj brano