Sodišče Bavčarja in Šrota še ni pozvalo na prestajanje kazni

Nekdanja predsednika uprav Istrabenza in Pivovarne Laško, Igor Bavčar in Boško Šrot, ki sta bila pravnomočno obsojena na večletne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja oziroma pranja denarja, še nista bila pozvana na prestajanje kazni.

Igor Bavčar Foto: STA
Igor Bavčar Foto: STA

LJUBLJANA > Sodba v zadevi Istrabenz, v kateri sta bila obsojena tudi Kristjan in Nastja Sušinski, namreč še ni bila vročena vsem.

Obtoženi bodo na prestajanje kazni najverjetneje pozvani jeseni, ko se končajo sodne počitnice, v času katerih sodnih pisanj ne vročajo, procesni roki ne tečejo. Če pa je bilo v tem času vročeno sodno pisanje, začnejo procesni roki teči prvi dan po izteku počitnic.

Višje sodišče v Ljubljani je v začetku meseca namreč potrdilo dosojene zaporne kazni za nekdanja predsednika uprav Istrabenza in Pivovarne Laško.

Igor Bavčar bo moral v zapor za sedem let, Boško Šrot pa za pet let in deset mesecev. Oba sta sicer napovedala vložitev zahtevka za varstvo zakonitosti, vendar njegova vložitev ne zadrži izvajanja kazni.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Šrota lani spoznalo za krivega storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, Bavčarja pa obsodilo za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja.

Nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega je senat spoznal za krivega pranja denarja, za krivega pranja denarja in zlorabe položaja je sodišče obsodilo tudi nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega.

Kristjan Sušinski bo moral v zapor za tri leta, medtem ko bo njegov brat, Nastja Sušinski, v zapor moral za tri leta in devet mesecev.

Bavčar bo po odločitvi višjih sodnikov moral vrniti dobrih 21 milijonov evrov, Kristjan Sušinski pa 3,5 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Obtožnica zaradi domnevno spornega lastninjenja Pivovarne Laško, v katerem naj bi bile pivovarna in njene hčerinske družbe oškodovane za 109 milijonov evrov, in trgovanja z delnicami Istrabenza je bila vložena avgusta 2012.

Sodišče je nato obstoječo obtožnico razdelilo na dva dela, sojenje zaradi menedžerskega prevzemanja Pivovarne Laško pa je sledilo sojenju v zadevi Istrabenz. Prav tako kot v prvem, je tudi v drugem sojenju na zatožno klop med drugimi sedel Šrot.

STA


Najbolj brano