Sodišče: Podbregar zaradi Černača ni hudo trpel

Nekdanjemu direktorju Sove Iztoku Podbregarju na sodišču ni uspelo dokazati, da je v letih 2009 in 2010 hudo trpel zaradi izjav Zvoneta Černača, tedanjega predsednika komisije DZ za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami. Černač je takrat med drugim izjavil, da je “Sova v času Podbregarja delovala kot politična policija”. Podbregar je od Černača zahteval 50.000 evrov odškodnine zaradi posega v čast in dobro ime. Sodišče mu ni pritrdilo. A odločitev še ni pravnomočna, Podbregar je včeraj že razmišljal o tem, da se bo pritožil.

Zvone Černač Foto: Tina Kosec
Zvone Černač Foto: Tina Kosec

KOPER > “Sodbe še nimam v rokah, o izidu me je obvestil odvetnik. Preučila jo bova in se odločila, kako naprej, a najverjetneje se bom pritožil,” razmišlja Iztok Podbregar.

Njegov postojnski someščan Zvone Černač včeraj ni bil dosegljiv. “Iz sodbe jasno izhaja, da Zvone Černač v ničemer ni ravnal protipravno. Sodišče je tehtalo med pravico do svobode govora in pravico do zasebnosti. Sodnik je v sodbi poudaril, da je šlo v tem primeru za dve javno izpostavljeni osebi, pri katerih je tolerančni prag posega v zasebnost postavljen višje,” pa je komentiral Černačev odvetnik Boštjan Štrasner. “Sodišče je potrdilo naše stališče, da Černač ni kritiziral Podbregarja osebno, ampak je šlo za kritiko Podbregarjevega dela v funkciji direktorja Sove,” je poudaril. “Poleg tega pa je bilo o domnevnih nepravilnostih v Sovi pod Podbregarjevim vodstvom takrat veliko napisanega tudi v drugih člankih v različnih medijih, tako da je tudi sodišče ugotovilo, da je šlo za širši politični diskurz,” je sklenil odvetnik.

Podbregar pa je tožbo proti Černaču sredi leta 2010 vložil zaradi Černačevih takratnih intervjujev v tednikih Reporter in Demokracija ter na spletni strani SDS. “Sova je bila v času, ko jo je vodil Iztok Podbregar, zlorabljena v politične namene,” ali “velik del zlorab je omogočal poseben fond, za katerega v zakonodaji ni bilo podlage”, sta le dve v nizu Černačevih izjav, v katerih Podbregar ni videl kritike na račun svojega dela na čelu Sove, ampak jih je doživljal kot “medijski umor” ter grob poseg v čast in dobro ime. Podbregarja je bolelo, da je Černač kot politik lahko širil laži o njem, sam pa se ni mogel braniti, ker je bil kot funkcionar Sove zavezan molčečnosti. Trdil je, da mu je to načelo zdravje, da sta ga mučila nespečnost in visok krvni tlak in da se je moral zdraviti zaradi psihosomatskih težav.

Zvone Černač, danes podpredsednik SDS, pa je sodišču zagotavljal, da je vse, kar je o nepravilnostih v Sovi govoril kot predsednik komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, že pred komisijo ugotovila tudi računsko sodišče in posebna delovna skupina na vladi ter so bila to že znana dejstva. Podvomil je tudi v resničnost Podbregarjevega pričanja o prestanih duševnih mukah, saj je Podbregar takrat redno predaval, pisal članke, bil aktiven v LDS in kandidiral za postojnskega župana. Černač je prepričan, da je bila Podbregarjeva tožba proti njemu politično dejanje in ga je Podbregar z njo želel le diskreditirati.

Podbregar sodišča na prvi stopnji ni prepričal. Obe strani pa je presenetilo, da je od končane obravnave do izida sodbe minilo skoraj osem mesecev. “To je nerazumno dolgo in že neetično,” meni Podbregar. Po naših neuradnih informacijah se je odločanje zavleklo tudi zaradi daljše bolniške odsotnosti sodnika.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano