Sodba za drugi par iz Bergama je pravnomočna

Višji sodniki so pred kratkim delno ugodili pritožbama Ruggera Marcassolija in Maria Bonalde, obsojenima zaradi ropa sežanske poslovalnice Banke Koper. Bonaldi so kazen znižali za mesec dni, tako da ga skupno čaka pet let in dva meseca zapora. Znižali pa so jima tudi denarne kazni.

Višji sodniki so potrdili  kazni za Ruggera Marcassolija (levo) in Maria Bonaldo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Višji sodniki so potrdili kazni za Ruggera Marcassolija (levo) in Maria Bonaldo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Sežansko banko sta 50-letni Mario Bonalda in 63-letni Ruggero Marcassoli s Cesarejem Ghilardijem in neznanim pajdašem oropala septembra 2012. Na podvig so se začeli pripravljati že nekaj mesecev pred tem. Priskrbeli so si ukraden twingo, ukradene registrske tablice in ukradena motorja ter imitaciji pištol. V Sežano so se pripeljali z motorjem, s twingom in z Marcassolijevim fordom fokusom. Motorja in forda so parkirali nekje v Sežani, nato pa so se s twingom pripeljali do banke. Trojica je vstopila v banko, eden od roparjev je stražil pri vhodu, druga dva pa sta se napotila proti trezorju, od koder so odnesli večino plena, približno 284.000 evrov, in z njim zbežali iz poslovalnice na parkirišče, kjer jih je četrti pajdaš čakal v avtu.

Senat okrožnega sodišča je Bonaldo zaradi ropa in prikrivanja obsodil na pet let in tri mesece enotne zaporne kazni, Marcassolija, ki naj bi ostale čakal v avtu, pa zaradi obeh kaznivih dejanj na štiri leta in dva meseca zapora. Določil jima je po 50.000 evrov stranske denarne kazni, skupaj pa bi morala vrniti tudi plen. Odvetniku Denisu Zobariču, ki je zagovarjal Bonaldo, je s pritožbo delno uspelo - višji sodniki so Italijanu kazen znižali na pet let in dva meseca zapora.

Z odvetnikom Bojanom Pečnikom, ki je zagovarjal Marcassolija, pa jima je uspelo bistveno zmanjšati denarni kazni - višji sodniki so odločili, da morata Italijana plačati po pet tisoč evrov. Oba odvetnika sta na pritožbeni seji sicer menila, da bi morali višji sodniki njuna klienta oprostiti oziroma sodbo razveljaviti ter vrniti okrožnemu sodišču v novo sojenje, pred spremenjenim senatom.

Italijana sta tudi na pritožbeni seji zatrjevala, da ju ni bilo v Sežani. Bonalda naj bi bil ob umirajočem očetu, a višjih sodnikov nista uspela prepričati. Za oba so bile ključne biološke sledi. Bonaldov DNK so našli v twingu, na volanskem obroču in ključih, Marcassolijevega pa na ročaju rdeče nakupovalne torbe, ki jo je eden od storilcev po ropu pustil v banki. Oba sta pojasnjevala, kako se je njun DNK znašel na predmetih. Marcassoli naj bi torbo posojal drugim, Bonalda pa naj bi na twingu le prebarval oznake lastnika avtomobila, a jima višji sodniki prav tako niso verjeli.

Sodba je zdaj pravnomočna, o njej pa bodo po napovedih obrambe po zahtevi za varstvo zakonitosti odločali tudi vrhovni sodniki. Oba obsojena lahko zaprosita tudi za prestajanje kazni v domovini.

To sta pred leti storila tudi Mattia Zambetti in Eugenio Russo (prav tako doma iz Bergama), ki sta avgusta 2011 iz lucijske banke zbežala z več kot četrt milijona evrov. Med begom proti Italiji je Russo z avtomatskim orožjem streljal proti policistom in enega ranil. Zambettija so obsodili na sedem let zapora, Russa na 15 let zapora. Višje sodišče je Zambettiju kazen znižalo za leto dni, Russu pa za dve leti. Oba kazen prestajata v Italiji.

SP


Najbolj brano