Sodba v zadevi Istrabenz še ni znana

Višje sodišče v Ljubljani je sprejelo odločitev v zadevi Istrabenz in jo skupaj s spisom danes dostavilo sodišču prve stopnje v Ljubljani, ki je, kot so pojasnili, pristojno za vročanje sodbe. Odločitev višjega sodišča glede pritožbe nekdanjih predsednikov uprav Istrabenza in Pivovarne Laško, Igorja Bavčarja in Boška Šrota, še ni znana.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Bavčar je dejal, da odločitve višjega sodišča še ni prejel, prav tako pa z njo še ni seznanjen Šrotov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar.

Na okrožnem sodišču pa so pojasnili, da sodne odločbe skupaj s spisom še niso prejeli oziroma evidentirali. Ob tem so dodali, da sodni red narekuje, da lahko sodišče posamezne informacije javnosti posreduje šele, ko so o tem obveščene vse stranke v postopku.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Šrota lani spoznalo krivega storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti in mu prisodilo pet let in deset mesecev zaporne kazni, Bavčarju pa je za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja prisodilo sedem let zapora.

Nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega je senat spoznal za krivega pranja denarja in mu prisodil tri leta in šest mesecev zaporne kazni. Za krivega pranja denarja in zlorabe položaja je sodišče obsodilo tudi njegovega brata, nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega, in mu prisodilo tri leta in devet mesecev zaporne kazni.

Višje sodišče lahko sodbo potrdi, zavrne ali pa zadevo pošlje v ponovno obravnavo, svojo odločitev pa bo sporočilo pisno.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

STA


Najbolj brano