Sodba ji odnaša posle

Po razsodbi koprskega višjega sodišča je postalo jasno, zakaj se je računovodkinja in stečajna upraviteljica Andreja Terpotec tako krčevito upirala pogojni kazni. Ko ji je višje sodišče zavrnilo pritožbo in s tem potrdilo obsodbo, da je Suzani Gale pomagala pri jemanju podkupnine, je namreč izgubila licenco za opravljanje stečajev. Nekatera sodišča so jo že razrešila s postopkov, ki jih je vodila.

Andreja Terpotec je zaradi pomoči svojemu bratu in odvetnici 
Suzani Gale tudi ob licenco za vodenje stečajev. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Andreja Terpotec je zaradi pomoči svojemu bratu in odvetnici Suzani Gale tudi ob licenco za vodenje stečajev. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Višje sodišče je zavrnilo pritožbo, sodba je postala pravnomočna 22. junija letos. Obsojeni je bila izrečena pogojna obsodba šestih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let in stranska denarna kazen v višini 1800 evrov,” nam je o usodi pritožbe Andreje Terpotec na sodbo koprskega okrožnega sodišča odgovorila Darja Srabotič, predsednica sodišča.

Andreja Terpotec iz Radelj ob Dravi se je znašla na zatožni klopi po odmevni aretaciji ljubljanske odvetnice in stečajne upraviteljice Suzane Gale. Ta je namreč v stečajnem postopku koprskega podjetja Montec od lastnika podjetja Dejana Škerliča izsilila 20.000 evrov podkupnine. Pomočnik Galetove, Sebastijan Čagran (brat Terpotčeve), se je o denarju pogovarjal s Škerličem in ga na koncu tudi dejansko sprejel, Terpotčeva pa jima je kot računovodja z lažnimi bilancami pomagala izsiliti podkupnino.

Koprsko okrožno sodišče je Galetovo septembra 2013 obsodilo na leto dni zaporne kazni in 15.000 evrov denarne kazni, Čagranu je prisodilo leto dni pogojne kazni s tremi leti preizkusne dobe in plačilom 5000 evrov kazni, Terpotčevo pa je senat prvič oprostil obtožb. Višje sodišče je sodbo za Galetovo in Čagrana potrdilo, Galetova je morala tako avgusta lani prestopiti prag zapora. Po treh četrtinah prestane kazni so jo v začetku letošnjega maja predčasno izpustili na prostost.

Je pa višje sodišče ugodilo pritožbi tožilstva na oprostilno sodbo za Terpotčevo in okrožnemu naročilo, naj ji sodi ponovno. Na ponovljenem sojenju jo je sodišče spoznalo za krivo in jo obsodilo na pol leta pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let ter na plačilo 1800 evrov denarne kazni.

Terpotčeva se je na sodbo znova pritožila, vendar je na višjem sodišču pogorela. Sodišče je sodbo potrdilo, kar pomeni, da je postala pravnomočna.

Pravnomočna obsodba je že sprožila prve posledice. Terpotčeva, ki je tako računovodkinja kot tudi stečajna upraviteljica, je ostala brez licence za vodenje stečajev, po pisanju Financ pa so jo po tej odločitvi sodišča že razrešili z vseh stečajnih postopkov, ki jih je vodila. Bilo naj bi jih okoli 80.

Terpotčeva je med drugim vodila tudi stečaj ajdovske Lipe pohištva in koprskega podjetja Euroshipping ladjarja Bogdana Glavine, a so jo v tem zadnjem primeru razrešili že pred časom. DC


Najbolj brano