So v veterinarski ambulanti vlomili tujci?

Neznanci so pred časom na zelo podoben način vlomili v večji veterinarski ambulanti na Primorskem in iz obeh odnesli za približno 60.000 evrov opreme. Ambulanti za male živali Vidic v Novi Gorici in Lara v Izoli so čez noč onesposobili za delo, preiskavi obeh primerov še nista končani. V ambulantah predvidevajo, da gre za organizirane tolpe iz tujine, pri nas pa takšnih vlomov ne pomnijo.

V ambulanto za male živali Lara so neznanci vlomili skozi vhodna vrata, v novogoriško ambulanto Vidic pa skozi okno. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V ambulanto za male živali Lara so neznanci vlomili skozi vhodna vrata, v novogoriško ambulanto Vidic pa skozi okno. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

NOVA GORICA, IZOLA > Ko je konec lanskega leta ena izmed veterinark iz Ambulante za male živali Vidic v Novi Gorici prišla v službo, je doživela šok. Predali s pripomočki za delo so bili prazni, saj so vlomilci odnesli ves veterinarski material. “Vzeli so endoskop, vse otoskope, brivnik, čitalec mikročipov, ves kirurški material, med njimi vse škarjice, peane, pincete, hrošče, šivalnike ...,” nam je zaupal vodja veterinarske ambulante Oton Vidic.

Kriminalisti so preiskavo in zbiranje informacij začeli takoj, do sedaj pa se še niso dokopali do oprijemljivih dokazov. Zavarovali so sledi odtisov podplatov obutve storilcev, pri čemer so ugotovili, da naj bi bili “na delu” dve osebi. Okoliščine kaznivega dejanja novogoriški policisti še preiskujejo in bodo na podlagi zbranih obvestil in ugotovljenih dejstev podali ustrezno kazensko ovadbo.

Večino manjkajočih pripomočkov so v novogoriški ambulanti za male živali že nabavili, prve dni po napadu pa so bili skorajda popolnoma onesposobljeni za delo.

Velikodušni veterinarski kolegi

Nekaj podobnega so pred kratkim doživeli tudi v Ambulanti za male živali Lara v Izoli. “Neznanci so nam odnesli vse najbolj vredne stvari, ki smo jih imeli v ambulanti: napravo za rentgen, ultrazvok, aparature za krvne analize, mikroskop ...” je naštela veterinarka Lara Kralj in dodala, da so bili določeni aparati še čisto novi. Nekateri proizvajalci oziroma zastopniki so jim priskrbeli nadomestne naprave, velikodušni so bili tudi veterinarski kolegi iz vse Slovenije, ki so jim določene pripomočke posodili, nekaj pa so jih uspeli nabaviti z donacijami strank. Tudi v tem primeru policija še ni prišla do osumljencev oziroma še ni končala preiskave.

V zadnjih treh mesecih so tako neznanci napadli dve večji primorski veterinarski ambulanti, nepridipravi se denarja, zdravil in drugih (računalniških) naprav niso niti dotaknili. Škodo v obeh primerih ocenjujejo na 60.000 evrov.

Sta bila primera povezana?

Primera sta si zelo podobna tudi zaradi načina in časa, ko so storilci vlomili v ambulanti. Obe sta bili namreč sredi prenove, kar so vlomilci izkoristili, saj njihovo početje zaradi tega ni bilo tako izpostavljeno, prav tako posledice vloma na oknih in vratih niso bile takoj vidne. “V tistem času smo zaradi prenove izklopili varnostne sisteme, rešetke smo odstranili z oken, prav tako so bile izključene tudi varnostne kamere. Vlomili pa so skozi vhodna vrata,” je poudarila Lara Kralj.

V Novi Gorici je početje nepridipravov skrival gradbeni oder. Zvrtali so luknjo v okno in nato z notranje strani odprli atrijska vrata ambulante. Danes so varnostni sistemi v ambulanti Lara vzpostavljeni, v novogoriški ambulanti Vidic pa so okna že zamenjali.

Ker koprski in novogoriški policisti nimajo še nobenih konkretnih ugotovitev o storilcih, ki so bili na delu v Izoli in Novi Gorici, v ambulantah domnevajo, da je šlo v obeh primerih za delo organiziranih tolp iz tujine, ki bi z ukradeno opremo lahko opremili kako drugo veterinarsko ambulanto.

Ne policisti ne veterinarji ne pomnijo tovrstnih vlomov v ambulante za male živali na Primorskem, od koder bi storilci odnesli večji plen. Pred tem so beležili le manjše tatvine odvisnikov ter vlome v zobozdravstvene ambulante.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano