So bile krive zavore?

Na železniški postaji v Prestranku je v sredo zvečer motorna lokomotiva, ki je vlekla vagone, trčila v električno, ki je čakala na prevzem kompozicije. Strojevodja v električni lokomotivi jo je odnesel z lažjimi poškodbami.

Lokomotivi sta trčili z odbojniki, zaradi teže naleta pa jo je slabše odnesla električna (rdeča) lokomotiva Foto: Pgd Postojna
Lokomotivi sta trčili z odbojniki, zaradi teže naleta pa jo je slabše odnesla električna (rdeča) lokomotiva Foto: Pgd Postojna

PRESTRANEK > Nesreča se je zgodila v sredo nekaj minut pred 20. uro. Takrat je iz Postojne do železniške postaje v Prestranku pripeljala motorna lokomotiva, ki je za seboj vlekla vlakovno kompozicijo tovornih vagonov. Zaradi februarskega žledu, ki je polomil električno napeljavo nad progo, namreč od Prestranka navzgor vlake vlečejo dizelske lokomotive. Od Prestranka navzdol pa so progo že popravili, tako da vagone tam preklopijo na električne.

Enako naj bi se zgodilo tudi s tovornim vlakom, ki se je v sredo zvečer pripeljal v Prestranek, vendar pa se je zamenjava lokomotiv ponesrečila. Po naših podatkih je namreč tovorna kompozicija pripeljala na postajo prehitro, dizelske lokomotive pa strojevodja in njegov pomočnik nista uspela pravočasno ustaviti.

Trčila je v električno (rdečo) lokomotivo in jo pred seboj porivala še približno sto metrov. Strojevodja in pomočnik v dizelski lokomotivi sta se na trk očitno pripravila in se nista poškodovala, medtem ko je trk presenetil strojevodjo v električni lokomotivi, ki ga je zaradi udarca vrglo na tla. Na pomoč so priskočili postojnski reševalci, ki so strojevodjo odpeljali v bolnišnico, od koder pa so ga po dveh urah in pol odpustili. Po neuradnih informacijah naj bi si le nategnil vratne mišice.

Na kraj so prihiteli tudi gasilci iz Slavine in Postojne, ki so kraj razsvetlili in pomagali reševalcem. Policisti so preverili obe strojevodji in ugotovili, da sta trezna. Na Slovenskih železnicah včeraj še niso mogli govoriti o vzrokih za nesrečo, ker se je preiskava dogodka komaj začela.

Ob trku je utrpela škodo predvsem električna lokomotiva, po neuradnih ocenah naj bi ta znašala približno 100.000 evrov. Po naših informacijah naj bi nesrečo zakrivile okvarjene zavore na dizelski lokomotivi.

DC


Najbolj brano