Slovenskih alpinistov tudi danes niso našli

Slovenska alpinista Aleša Holca in Petra Mežnarja, člana mednarodne alpinistične odprave Shaksgam na Kitajskem, pogrešajo od 15. julija. Vse odtlej poteka reševalna akcija, alpinista išče tudi kitajski helikopter, ki pa tudi danes ni bil uspešen pri iskanju. Strokovnjaki ocenjujejo, da imata Slovenca še teden dni možnosti za preživetje.

Pogrešani alpinist Peter Mežnar Foto: Igor Mušič
Pogrešani alpinist Peter Mežnar Foto: Igor Mušič

PEKING > "Danes je helikopter preletel območje, kjer naj bi bila pogrešana alpinista, a reševalci tudi danes niso našli nobenih sledi. Že jutri zjutraj bodo reševalci nadaljevali z iskanjem pogrešanih alpinistov," je danes sporočil predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik.

Holc in Mežnar sta se prek SMS sporočila zadnjič javila 5. julija, ko sta sporočila, da je baterija njunega satelitskega telefona že precej prazna. Sta v gorah na zahodnem delu Himalaje na Kitajskem in se 15. julija nista vrnila na dogovorjeno mesto. Od takrat naprej poteka reševalno-iskalna akcija pod okriljem Planinske zveze Slovenije (PZS) in s pomočjo ministrstva za zunanje zadeve ter slovenskega veleposlaništva v Pekingu. Iskanje je do noči potekalo tudi danes.

V okolici gore Durbin Kangri II (višina 6898 m), kamor sta bila namenjena slovenska alpinista, je vode zaradi ledenika, sorazmerno nizke višine in toplega vremena na voljo dovolj, po besedah Andreja Štremflja, vrhunskega slovenskega alpinista, pa naj bi imela pogrešana planinca na voljo tudi dovolj hrane. Tako Holc kot tudi Mežnar sta izkušena alpinista iz visokih gorstev, alpinistična inštruktorja in gorska reševalca, imata dolgoletne izkušnje in sta bila člana številnih odprav v najvišja gorstva sveta.

STA


Najbolj brano