Slovenska policija potrdila aretacijo treh domnevnih teroristov

Slovenska policija je na začetku novembra na potniškem vlaku, ki je vozil na relaciji Celje-Rogatec, izvedla postopek proti trem osebam, ki niso imele nobenega potovalnega dokumenta. Izkazalo so je, da so vse tri v Franciji že obravnavali za kazniva dejanja s področja terorizma. Konec novembra so jih predali francoskim varnostnim organom, poroča spletni portal 24ur.com

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Na začetku novembra so slovenski policisti na potniškem vlaku na relaciji Celje-Rogatec izvedli postopek ugotavljanja identitete treh potnikov, je za 24ur.com potrdil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Osebe niso imele nobenega potovalnega dokumenta, v postopku pa so navedle, da so državljani Francije. Ker niso imele dokumentov, so jih privedli v policijske prostore z namenom ugotavljanja istovetnosti. V prvi fazi policijskega postopka so osebe navedle lažne osebne podatke, nato pa navajale neusklajene izjave o namenu svojega nadaljnjega potovanja, je pojasnil Menegalija. V Slovenijo so po njihovem pričevanju prišli prek Italije.

V sodelovanju s francoskimi varnostnimi organi so potrdili identiteto vseh treh oseb v postopku in ugotovili, da so bile vse tri osebe v Franciji že obravnavane za kazniva dejanja s področja terorizma.

V nadaljevanju so francoski pravosodni organi za vse tri osebe posredovali evropske naloge za prijetje in predajo. Po opravljenih zaslišanjih na sodišču v Kopru je preiskovalni sodnik zoper vse tri odredil pripor ter sklep o predaji Franciji. Konec novembra lani so osebe predali francoskim varnostnim organom, so še sporočili s policije.

Francoski mediji so sicer poročali o dveh osebah, ki sta bili na seznamu oseb, ki so pod posebnim nadzorom policije zaradi suma radikalizacije in povezav z džihadizmom. Zato sta se morali redno javljati na lokalni policijski postaji, decembra lani pa jima jeuspelo pobegniti. Prestregli so ju v Sloveniji, ki je po pisanju francoskih medijev pogosto točka postanka za teroriste na poti v Sirijo. Identiteta dvojice ni znana.

Na slovenski policiji so glede neujemanja v poročilu francoskih medijev pojasnili, da je bil opisani primer edini, ki je bil obravnavan v Sloveniji, poroča 24ur.com.

Spletno uredništvo


Najbolj brano