Slovenija, Hrvaška, Madžarska in Bolgarija v skupni posebni vojaški letalski enoti

Hrvaško obrambno ministrstvo je sporočilo, da so Hrvaška, Slovenija, Madžarska in Bolgarija začele oblikovati posebno vojaško letalsko enoto v okviru zveze Nato, ki bo zmožna izvajati protiteroristične operacije v Sredozemlju, poročajo hrvaški mediji. Kot so dodali, je bil sporazum o sodelovanju podpisan septembra v Splitu.

Slovenija, Hrvaška, Madžarska in Bolgarija so začele oblikovati posebno vojaško letalsko enoto v okviru zveze Nato, ki 
bo zmožna izvajati protiteroristične operacije v Sredozemlju. Foto: STA
Slovenija, Hrvaška, Madžarska in Bolgarija so začele oblikovati posebno vojaško letalsko enoto v okviru zveze Nato, ki bo zmožna izvajati protiteroristične operacije v Sredozemlju. Foto: STA

ZAGREB > Hrvaško ministrstvo za obrambo je za današnji Jutarnji list potrdilo, da so začeli s pripravo večnacionalnih posebnih letalskih enot, da pa je vse še v “začetni fazi”. Napovedali so možnost, da bodo ustanovili tudi središče za posebne letalske operacije, zagrebški časnik pa kot morebitna centra omenja letališči v Udbini ali Zadru.

Dodaja, da so poveljniki slovenske, hrvaške, madžarske in bolgarske vojske podpisali sporazum o sodelovanju med konferenco vojaškega odbora zveze Nato, ki je potekala sredi septembra v Splitu.

Potencialna področja sodelovanja so urjenje in izobraževanje ter opremljanje in posodobitev skupnih enot ob pomoči zaveznikov. Vsaka država bo imela nalogo doseči isto raven usposobljenosti za posebne operacije, je dele sporazuma povzelo glasilo hrvaškega obrambnega ministrstva Hrvatski vojnik. Poudarili so, da je sporazum trden temelj za vzpostavitev večnacionalnega središča za urjenje letalskih enot, ki so namenjene izvajanju posebnih operacij pod poveljstvom Nata in ZDA.

Jutarnji list omenja, da ZDA že dlje časa načrtujejo odprtje baze za urjenje posebnih letalskih enot na Hrvaškem, iz katere bodo lahko njihovi vojaki kot tudi pripadniki zveze Nato odhajali v protiteroristične operacije v Sredozemlju in severni Afriki.

Časnik dodaja, da je ameriška donacija vojaških helikopterjev kiowa warrior del programa opremljanja posebnih hrvaških letalskih enot, a bodo potrebovali tudi letalo za urjenje padalcev kot tudi drugo posebno opremo.

Hrvaška vojska trenutno nima posebnih letalskih enot, temveč poveljstvo za posebne enote, v okviru katerega so tudi izvidniške enote in enote za posebne borbene namene.

Hrvaška vlada je v ponedeljek sprejela smernice proračuna za leto 2017, ministrstvu za obrambo pa je namenila približno 50 milijonov evrov več kot lani. Hrvaški vojaški proračun naj bi se v letu 2017 okrepil za več kot devet odstotkov in bo znašal približno 4,1 milijarde kun (540 milijonov evrov).

STA


Najbolj brano